Erişilebilirlik

Almanya’da IŞİD Sempatizanlarına Operasyon


Almanya'nın Hessen ve Berlin eyaletlerinde radikal İslamcı terör örgütü IŞİD sempatizanlarına yönelik geniş çaplı operasyon düzenlendi. Operasyonun terör eylemleri hazırlığı yapıldığına dair gelen istihbarat bilgilerinin artması üzerine düzenlendiği belirtildi.

Hessen eyaletinde 54 noktaya eş zamanlı yapılan operasyonlarda, Frankfurt, Offenbach ve Wiesbaden kentlerinde yaşları 16 ile 46 arasında 16 kişi hakkında soruşturma başlatılırken, 36 yaşındaki Tunuslu bir zanlı tutuklandı. Söz konusu kişinin Mart 2015’de Tunus'taki Bardo Müzesi'ne düzenlenen saldırıyı planlayan kişi olduğu açıklandı. Söz konusu saldırıda 17'si yabancı turist 19 kişi ölmüştü. Hessen’de ev, işyeri ve camilerde yapılan operasyonlara anti-terör birliklerin yanısıra bin 100 polis katıldı. Operasyon kapsamında çok sayıda belgeye el konuldu.

Eyalet polis teşkilatından yapılan açıklamada, operasyon kapsamında IŞİD’e militan kazandırmaya çalışan radikal İslamcı Selefi bir hücrenin ortaya çıkarıldığını ve muhtemelen ağır bir terör olayı için hazırlıkların da engellendiğini duyurdu.

Öte yandan dün gece saatlerinde başkent Berlin’de de IŞİD’le bağlantılı üç radikal İslamcı tutuklandı. ‘Almanya‘ya yönelik bir suçun hazırlığını yaptıkları‘ gerekçesiyle tutuklananların, yakın bir tarihte Irak ve Suriye’ye giderek, orada IŞİD’e katılmayı planladıkları öne sürüldü. Berlin Savcılığı söz konusu kişilerin Berlin’de radikal İslamcıların merkezlerinden biri olarak bilinen ‘Fussilet 33’ isimli dernek-camiyle de bağlantı içinde olduklarını duyurdu ve operasyon kapsamında söz konusu derneğe ait camide de arama yapıldığını bildirdi.

Berlin'de geçen aralık ayında Noel pazarına kamyonla saldıran ve 12 kişinin ölümüne neden olan terörist Anis Amri'nin de Fussilet Camii'nde bazı gruplarla ilişkili olduğu belirlenmişti. Selefi grupların kontrolündeki ‘Fussilet 33’ isimli dernek, birçok benzer dernek-cami gibi gençlik ve aile danışma merkezi olarak da hizmet veriyor. İstihbarat birimlerinin raporlarına göre, daha çok Türkler’in ve Kafkasya’lıların devam ettiği camiye gelenlerin IŞİD’e mali yardımda bulunduğu ve birçok kişinin burada radikalleşerek terör örgütüne katıldıkları tespit edilmiş durumda. Berlin eyalet hükümeti, Fussilet Camisi’nin kapatılması ve aynı adlı derneğin de yasaklanması işlemlerinin önümüzdeki günlerde tamamlanacağını açıkladı.

Bu arada Berlin’deki terör saldırısının ardından Alman hükümetinin radikal İslamcılarla mücadele için planladığı önlemlerden ilki yaşama geçirildi. Hükümet tarafından bugün onaylanan yeni bir yasayla, güvenlik birimlerince ‘tehlikeli‘ olarak derecelendirilen ve terör saldırısı düzenleme potansiyeli görülen kişilere elektronik kelepçe takılabilecek. Söz konusu kişileri 24 saat takip etmeyi amaçlayan yöntem kapsamında, kelepçe takılan kişi kendisi için belirlenen sınırların dışına çıktığında veya kelepçeyi çıkarmak istediğinde cihaz sinyal vererek yetkilileri uyaracak. İstihbarat birimleri, Almanya'da tehlike arz eden aşırı İslamcı sayısını 547 olarak tahmin ediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG