Erişilebilirlik

Almanya’da Irkçı Parti NPD Kapatılmıyor


Almanya Anayasa Mahkemesi, ırkçı Nasyonal Demokrat Parti’nin (NPD) kapatılmaması yönünde karar verdi. Üç yıl önce 16 eyaleti temsilen Eyaletler Meclisi, yasak için başvuru yapmıştı. Anayasa Mahkemesi karara gerekçe olarak, partinin “Nasyonalsosyalizm ile düşünsel yakınlık içinde ve anayasaya aykırı hedefleri bulunsa da, şu anda amaçlarını başarıya ulaştırmasının mümkün olmamasını ve demokratik sistemi yıkabilecek yönde somut göstergelerin de bulunmamasını” gösterdi.

Eyaletler Meclisi, istihbarat raporlarında ‘Neonazi ve Türk düşmanı’ olarak da tanımlanan partinin “ülkenin demokratik düzeni için bir tehdit oluşturduğunu ve halkı kışkırttığını" öne sürerek yasak başvurusu yapmıştı. Anayasa Mahkemesi, 2003 yılında da NPD’nin kapatılma talebini kabul etmemişti.

O dönemde partinin yöneticilerinin bazılarının istihbarat ajanı oldukları ortaya çıkmış, mahkeme istihbaratla bağlantılı olanların NPD yönetiminden çekilmesini yeni bir kapatma davası için şart koşmuştu. NPD içindeki tüm muhbirlerin geri çekilmesinden sonra ikinci davadan da yasak kararı çıkmaması sonrasında artık NPD yasağının uzun yıllar bir daha söz konusu olmayacağından yola çıkılıyor. Almanya’da yasalara göre ırkçılık ve yabancı karşıtlığı gibi gerekçeler parti kapatılması için yeterli görülmüyor. Anayasanın 21. maddesi, “Bir partinin hedefleri ve partiye mensup olan kişilerin davranış ve eylemleri, özgürlükçü-demokratik düzeni yok etmeyi amaçlıyorsa, devletin varlığını tehlikeye sokup anayasaya aykırı eylemlerde bulunuyorsa mahkeme parti kapatabilir” diyor.

NPD, Afd’nin ortaya çıkmasından sonra kan kaybetti

1964'te kurulan ve 5 bin dolayında üyesi bulunan NPD, 2013'teki genel seçimlerde yüzde 1,3 oy almıştı. Almanya’da yüzde 0,5 oy oranını aşan partiler, hazineden siyasi çalışmaları için mali destek alıyor. Uzmanlar NPD’nin İslam ve yabancı karşıtı parti Almanya için Alternatif’in (AfD) ortaya çıkması sonrasında büyük bir hızla kan kaybettiğini ve aşırı sağcıların artık AfD’de konumlandığını belirtiyor. Yapılan kamuoyu araştırmalarında AfD’nin oy oranı yüzde 14 olarak belirlenmiş durumda. Seçimlerinde, Türkçe “Almanya biz Almanlarındır. Türkiye Türklerindir” afişleriyle kışkırtıcı kampanya yapan NPD’nin, mali ve siyasi olarak Alman demokrasisi için bir tehdit oluşturmadığı, tersine iflasın eşiğine geldiği ve bu açıdan Alman Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararın doğru olduğu yorumu yapılıyor. Almanya Göç Konseyi Başkanı Memet Kılıç, NPD’nin Anayasa Mahkemesi’nden yasak kararı çıkması durumunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gideceğini açıkladığını ve AİHM’in de Fazilet Partisi ile aldığı kararı örnek göstererek zaten aleyhte karar vereceğinden yola çıkıldığını hatırlatıyor.

Almanya'da şimdiye kadar anayasa mahkemesi tarafından, ilki 1952'de nasyonal sosyalist Reich Partisi (SRP), ikincisi 1956 yılında Almanya Komünist Partisi (KPD) olmak üzere iki parti kapatılmıştı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG