Erişilebilirlik

Almanya’da ‘Irkçı Paralel Örgütlenme’ Tehdidi


Almanya’da geçen hafta bir polis memurunun “İmparatorluk Vatandaşları” adlı ırkçı ve aşırı sağcı hareketin bir üyesi tarafından öldürülmesi sonrasında, örgütün yıllardır gizli bir şekilde çok sayıda teşkilat ve kuruma sızmayı başardığı ortaya çıktı.

Geçen hafta Çarşamba günü Bavyera’daki Georgengmünd kentinde, kendisini “İmparatorluk Vatandaşları” üyesi olarak adlandıran ve büyük bir silah deposu olduğu tespit edilen 49 yaşındaki Wolfgang P, evine operasyon düzenleyen emniyet birimlerine ateş açmış ve 4 polisi yaralamıştı. Omuzundan aldığı kurşunla ağır yaralanan bir özel tim polisi, hafta sonunda hayatını kaybetmişti.

Almanca “Reichsbürger” denilen aşırı sağcı örgütün üyeleri, İkinci Dünya Savaşı sonrasında yenik Almanya ile savaşı kazanan devletler arasında barış anlaşması imzalanmadığını öne sürerek, Alman İmparatorluğu’nun hukuki açıdan halen devam ettiğini savunuyor ve savaştan önceki 1937 sınırlarını Almanya sınırları sayıyor. Bugünkü Alman devletinin düzenlediği belgeleri de tanımayan ve üzerinde “Alman İmparatorluğu” yazan kartal armalı imparatorluk pasaportu, kimliği, sürücü belgeleri düzenleyen örgüt, devletin aldığı vergileri de gayrimeşru görerek, ödemiyor. Grubun kendilerini deşifre eden üyeleri arasında çok sayıda Yahudi düşmanı ve Nazi ideolojisini benimseyen kişi bulunuyor.

Ülkedeki göçmenlerin sınırdışı edilmesini ve İslam dininin Almanya’da yasaklanmasını talep eden “İmparatorluk Vatandaşları” grubuna kaç kişinin üye olduğu konusunda somut bir rakam yok, ancak uzmanlar sayının yaklaşık 100’ü silahlı militan olmak üzere onbin civarında olduğundan yola çıkıyor.

Yetkililer devletin varlığını yok sayan ve gizli hücreler şeklinde çalışan bu grubun merkezi bir örgütlenmesi olmadığı için, takibinin ve yasaklanmasının zor olduğunu belirtiyor.

Geçen hafta yaşanan olaydan sonra “İmparatorluk Vatandaşları” olarak bilinenlerin evlerine yapılan operasyonlarda çok sayıda ateşli silah ele geçirilmesi endişeye neden oldu. İstihbarat birimleri ve İçişleri bakanlığı yetkilileri, yıllardır gizli ve düzenli biçimde özellikle polis teşkilatına sızdığı anlaşılan “Reichsbürger” üyelerini temizlemek için harekete geçti ve birçok eyalette soruşturma başlatıldı. Bavyera eyaleti dört polis hakkında “İmparatorluk Vatandaşı” hareketine yakın oldukları suçlamasıyla disiplin soruşturması başlattı ve ikisi hemen görevden alındı. Berlin, Baden Württemberg, Kuzey Ren Vestfalya ve Saksonya Anhalt eyaletlerinde de polis teşkilatları, birçok polis memuru hakkında disiplin soruşturması başlattı. Konunun uzmanları şimdiye dek tespit edilenleri “buzdağının görünen kısmı” olarak niteliyor ve yetkililerin adeta bir terör örgütüne dönüşen örgütü uzun bir süre ciddiye almadığını savunuyor.

Öte yandan yeni açıklanan bir hükümet raporuna göre, 2015 yılında aşırı sağcılar tarafından farklı siyasi görüşe, dine ve ırka sahip insanlara yönelik 10 bin 300 suç işlendi. Bir önceki yıla kıyasla ırkçı ve yabancı düşmanı saldırılar yüzde 116 oranında artarken, sosyal medyada kin suçları yüzde 176 artış kaydetti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG