Erişilebilirlik

Almanya’da “imparatorluk kurmaya hazırlanan” darbeciler yargı önünde


7 Aralık 2022’de 3 bine yakın polis, Almanya’nın çeşitli kentlerinde baskınlar düzenleyerek, aşırı sağcı ve "İmparatorluk Vatandaşları" örgütü üyesi çok sayıda kişiyi gözaltına almış ve darbe planlarını son anda bozmuştu.
7 Aralık 2022’de 3 bine yakın polis, Almanya’nın çeşitli kentlerinde baskınlar düzenleyerek, aşırı sağcı ve "İmparatorluk Vatandaşları" örgütü üyesi çok sayıda kişiyi gözaltına almış ve darbe planlarını son anda bozmuştu.

Almanya'da, Aralık 2022’de gözaltına alınan "İmparatorluk Vatandaşları (Reichsbürger)" adlı aşırı sağcı ve monarşist grubun üyeleri, bugün Stuttgart'ta hakim karşısına çıkıyor.

Örgütün lideri Prens 13. Heinrich Reuss ve çekirdek kadrodan 26 kişi hakkındaki iddianamede, "İmparatorluk Vatandaşları" adlı oluşumun darbe yaparak, demokratik düzeni zorla yıkmayı planladıkları ve onun yerine 1871’de kurulan Alman İmparatorluğu'nu örnek alan bir devlet kurmak istedikleri ifade ediliyor.

Sanıklar, Federal Savcılık tarafından ayrıca terör örgütüne üye olmak, vatana ihanet niteliğinde bir girişim organize etmek ve izinsiz silah bulundurmakla suçlanıyor.

Almanya’da “imparatorluk kurmaya hazırlanan” darbeciler yargı önünde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Örgüte karşı düzenlenen operasyonlarda 382 ateşli silah ve yaklaşık 150 bin parça mühimmat bulunmuştu. Bir sanık ise "cinayete teşebbüs ve ağır yaralama" suçundan mahkemeye çıkacak. Grubun Alman kökenli olmayan tek üyesi Rusya uyruklu Vitalia B, "örgüte yardım ve yataklık etmekle" suçlanıyor.

Zanlılar, haklarındaki iddiaları reddediyor. Savcılık tarafından yapılan açıklamada, davanın en az Ocak 2025’ekadar süreceği, çok sayıda ek duruşma günü belirlediğini ve kararın gelecek yılın ilkbaharında verilmesinin beklendiğini duyurdu. Hukuk uzmanları, suçlamaların kanıtlanması durumunda örgüt üyelerinin 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmalarının beklendiğini belirtiyor.

“İmparatorluk kurma” amaçlı darbe planı

7 Aralık 2022’de 3 bine yakın polis, Almanya’nın çeşitli kentlerinde baskınlar düzenleyerek, aşırı sağcı ve "İmparatorluk Vatandaşları" örgütü üyesi çok sayıda kişiyi gözaltına almış ve darbe planlarını son anda bozmuştu. Örgüt üyelerinin telefon görüşmelerini dinleyen istihbarat, darbeyi 8 Aralık 2022’de gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ortaya çıkarmıştı.

İddialara göre, darbeci grup o tarihte Federal Meclis oturumu sırasında, Başbakan Olaf Scholz, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin Genel Başkanı Friedrich Merz'i tutuklamak, diğer bakanları da alıkoyup, televizyonda halka teşhir etmeyi planlıyordu.

Örgütün iktidarı ele geçirmesi sonrasında ise, 72 yaşındaki Prens 13. Heinrich Reuss'un imparator olması öngörülüyordu. Grubun, Alman ordusu ve polis teşkilatlarından destek gördüğüne dair kanıtlar ortaya çıktı. Ayrıca Rus uyruklu üyenin devreye girerek, Leipzig’deki Rus Başkonsolos Yardımcısı’ndan Prens Reuss liderliğindeki bir Alman devletinin tanınması ve Rusya Federasyonu ile bir “barış sözleşmesi” imzalanması için randevu aldığı da belirlendi.

"İmparatorluk Vatandaşları" ne istiyor?

Söz konusu oluşumun üyeleri, Almanya’nın 1937 yılındaki sınırlarını yeniden inşa etmeyi hedefleyen monarşist-aşırı sağcı, yabancı düşmanı ve antisemitist bir oluşum olarak tanımlanıyor. Almanya’nın Batılı müttefikler tarafından hâlâ işgal altında olduğuna inanan örgütün üyeleri, İkinci Dünya Savaşı sonrasında yenilen Almanya ile savaşı kazanan devletler arasında barış anlaşması imzalanmadığını öne sürerek, Alman İmparatorluğu’nun hukuki açıdan halen devam ettiğini savunuyor ve savaştan önceki 1937 sınırlarını Almanya sınırları sayıyor.

Bugünkü Alman devletinin düzenlediği belgeleri de tanımayan ve üyelerine üzerinde "Alman İmparatorluğu" yazan kartal armalı imparatorluk pasaportu, kimliği, sürücü belgeleri düzenleyen örgüt, devletin aldığı vergileri de gayrimeşru görerek ödemiyor.

Güvenlik kurumlarının tahminlerine göre grubun, yaklaşık 2 bin 300'ü şiddet yanlısı olmak üzere 20 bin civarında üyesi bulunuyor. Örgüt üyeleri, Almanya’nın ve hatta dünyanın bir çeşit "derin devlet" tarafından yönetildiğini de iddia ediyor.

İstihbarat uzmanları, "İmparatorluk Vatandaşları’" taraftarlarının gizlice silahlandıklarını ve son zamanlarda Almanya’nın doğusunda kendi paramiliter ordusunu kurma yönünde girişimler olduğunu tespit etmiş durumda.

Forum

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG