Erişilebilirlik

Almanya'da Hükümet Krizi AB'de Soğuk Duş


Almanya'da seçimlerden iki ay sonra hükümet kurma çalışmalarının başarısızlıkla sonuçlanması Avrupa Birliği'nde soğuk duş etkisi yaratırken, Almanya'nın AB içindeki en önemli ortağı Fransa'yı da endişelendirdi.

Başbakan Angela Merkel'in Hür Demokratlarla bir aydır yürüttüğü hükümet kurma çalışmalarının başarısızlıkla sonuçlanması üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Almanya'da hükümetin kurulamaması Fransa'nın faydasına olmaz" dedi.

Açıkladığı büyük Avrupa projesiyle, AB'yi reforme etmek isteyen ve AB'nin yeni lideri olma iddiasındaki Macron, reform planını uygulamaya koyabilmek için Almanya'da bir an evvel hükümetin kurulmasını bekliyordu.

Gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine iddialı hazırlanan Macron, hazırlık çalışmaları çerçevesinde muhalefet liderleri ve parlamentonun iki kanadıyla bu sabah görüşmelere başladı.

Macron: "Merkel ile telefonda görüştüm"

Elysee Sarayı'nda ana muhalefet partisi Cumhuriyetçiler'in (LR) Genel Başkanı Bernard Accoyer’le görüşmesi sırasında endişelerini dile getiren Macron, "Dün gece Başbakan Merkel ile telefonda görüştüm. Almanya'nın hükümet görüşmelerinde yaşanan gerginlik ciddi bir risk içeriyor. Bu gerginlik Fransa'nın faydasına değil. Bu da ilerlememiz gerektiği anlamına geliyor" dedi.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada ise Fransa'nın, "Almanya'nın güçlü ve istikrarlı kalmasını dilediği" vurgulandı. Açıklamada, "Almanya ve Avrupa için, AB içindeki temel partnerimiz Almanya'nın istikrarlı ve güçlü olmasını diliyoruz. Bu durum, Fransa'nın, öneride bulunmak, inisiyatif almak, partnerimiz Almanya ile uygulamaya koyacağımız iddialı Avrupa projesi üzerinde birlikte çalışmak ihtiyacını daha da güçlendiriyor. Beklerken, mevcut hükümet görevde kaldığı sürece, Alman otoriteleriyle çalışmaya devam edeceğiz" denildi.

Geçen hafta Amerika'nın ünlü haber dergisi Time'a "Avrupa'nın yeni lideri, eğer kendi ülkesindeki sorunları çözmeyi başarırsa" manşetiyle kapak olan Macron, Avrupa'yı reforme eden lider olmak istiyor. Merkel'in hükümet kuramamasının Macron'un AB içinde lider konumuna gelmesini sağlayacağı yorumları yapılırken, Fransız politika uzmanları, "zayıf bir Almanya'nın, AB'nin ya da Fransa'nın yararına olamayacağını, Macron'un güçlü bir Almanya olmaksızın reformlarını hayata geçirmesinin zor olduğu" uyarısında bulunuyor.

Brüksel'de soğuk duş

AB'nin dinamosu Almanya'da hükümet krizi yaşanması, göçmen krizi, euro krizi, Brexit, terör saldırıları ve güvenlik krizi ve aşırı partilerin yükselişi gibi sorunları çözmek için bekleyen Brüksel'de soğuk duş etkisi yaptı. Merkel'in yeterli çoğunluğu elde edememesi üzerine yaşanan ilk soğuk duşun ardından, dün gece "Jamaika Hükümeti" diye adlandırılan koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması yeni bir soğuk duş etkisi yarattı.

Önümüzdeki yılın ilk 6 ayında AB reformlarını hızla harekete geçirmek isteyen Avrupa Komisyonu, 2019'da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri nedeniyle, bir an evvel harekete geçmek istiyordu. Almanya'daki hükümet krizi, AP seçim kampanyasının 2018'in ikinci yarısında başlayacak olması nedeniyle zaman kaybetmek istemeyen Brüksel yönetiminin planını geciktirecek.

AB Aralık zirvesi toplanacak mı?

Komisyon, yıl sonundan önce "Euro Bölgesi'nin durumunu görüşmek üzere" Aralık ayı ortasında özel gündemli bir zirve toplamak istiyordu. Ancak Brüksel'de Alman hükümeti olmadan bu gündemle ilgili yıl sonundan önce toplanacak zirvede sonuç alınacağı konusunda umutlar hayli zayıf. Yeni Alman hükümeti olmadan Euro bölgesinin bütçesi ya da Avrupa Para Fonu'nun kurulmasını konuşmanın bir faydası olmayacağı görüşü hakim.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG