Erişilebilirlik

Almanya'da Hür Demokrat Parti'ye Göçmen Kökenli Başkanı Adayı


Almanya'da Hür Demokrat Parti'ye Göçmen Kökenli Başkanı Adayı
Almanya'da Hür Demokrat Parti'ye Göçmen Kökenli Başkanı Adayı

Almanya’da hükümetin küçük ortağı Hür Demokrat Parti FDP’de genel başkanlık görevini bırakacağını açıklayan Guido Westerwelle'nin yerine Vietnam kökenli Sağlık Bakanı Philipp Rösler talip oldu. Rössler bu göreve seçilirse, Yeşiller Partisi Eşbaşkanlığı'nı yürüten Cem Özdemir'in ardından Almanya'da göçmen kökenli ikinci parti başkanı olacak.

Hür Demokrat Parti FDP, son dönemlerde yapılan Eyalet Parlamentosu seçimlerinin üçünde büyük ölçüde oy kaybına uğradı. Parti lideri aynı zamanda Dışişleri Bakanı olan Guido Westerwelle, Fukuşima’daki nükleer kaza ve Libya’daki askeri müdahele konularında aldığı tavır nedeniyle seçim hezimetlerinin sorumlusu olarak gösterilirken, partisi içinden gelen baskılara dayanamayarak önümüzdeki Mayıs ayındaki kurultayda genel başkanlığa yeniden aday olmayacağını, ayrıca sürdürdüğü Başbakan Yardımcısı görevinden de ayrılacağını açıkladı.

Büyük vergi indirimlerine gidileceği sözüyle son genel seçimlerde FDP’nin yüzde 14 oyla rekor kırmasının mimarı sayılan Westerwelle’nin yerine ise şu anda Federal Sağlık Bakanlığı yapmakta olan Philipp Rösler aday oldu. Rösler’in parti liderliğine, ardından da Başbakan Yardımcısı görevine seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. 2008’de Angela Merkel’in başbakanlığında koalisyon hükümetinin kurulmasıyla birlikte kabinede yer alan Rösler, o zamandan bu yana Alman medyasının adeta ilgi odağı. 1973 yılında Vietnam’da dünyaya gelen, annesi tarafından terk edilen ve bir hayır kurumu tarafından Almanya’ya getirilen ikiz çocuklardan biri olan Rösler koyu katolik bir Alman aile tarafından evlat edinildi. Dört yaşındayken anne babası ayrılan Rösler, Federal Ordu’da pilot olan babası tarafından büyütülmüş.

Hannover Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitiren ve doktor olan Rösler’in siyasi kariyeri ise Hrıstiyan Birlik Partisi’nde 2003 yılında başladı. Alman Katolikler Merkez Komitesi üyesi de olan Rösler, kendi ifadesine göre Vietnam kökenini, ancak çocukları dünyaya geldikten sonra merak etmiş. Rösler, konuşmalarını irticali yapmayı tercih etmesiyle biliniyor.

Berlin’deki siyasi çevreler, Rösler’in tam bir kriz yaşayan FDP’de parti politikasını hangi yöne doğru götüreceği yönünde tahminlerde bulunurken, FDP Berlin örgütünden Gönül Glowinski, Rösler’le FDP için yeni bir dönemin başlayacağını savunuyor. Gönül Glowinski, Rösler’in göçmen kökeni ön plana çıkarmamasını ise doğal bir olay olarak tanımlıyor.

Bu arada kamuoyu yoklamalarında Hür Demokrat Parti kan kaybetmeyi sürdürüyor. Şu an meclis seçimlerinin yapılması durumunda Hür Demokratların meclise girebilmek için gerekli yüzde 5’lik barajın altında kalacağı tahmin ediliyor. Öte yandan kamuoyu yoklamalarına göre Yeşiller’in oy oranı ise yüzde 28’e yükseldi. Birlik Partileri’nden sonra ikinci parti konumuna gelen Yeşiller’e yükselen desteğin sebebi ise Fukuşima’daki nükleer kazanın Alman kamuoyunda büyük tedirginliğe yol açması olarak tanımlanıyor.

XS
SM
MD
LG