Erişilebilirlik

Almanya'da Genel Seçim Provası


Yaklaşık 18 milyon nüfusuyla Almanya’nın en büyük eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya, bu pazar sandık başına gidiyor. Göçmen nüfusun da en yoğun olduğu Kuzey Ren Vestfalya’daki 2 buçuk milyona yakın göçmenden yaklaşık bir milyonu Türkiye kökenli.

Eyaletteki 13 milyon seçmen Almanya’daki toplam seçmenlerin yüzde 20’sini oluşturuyor. Bu açıdan Pazar günkü seçim 24 Eylül’de yapılacak Federal Parlamento seçiminin provası olarak değerlendiriliyor ve ‘küçük genel seçim’ olarak tanımlanıyor.

Anketlere göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) eyaletteki oy oranları yüzde 32 ile 33 arasında. Geçen haftalarda yapılan Saarland ve Schleswig-Holstein seçimlerini büyük farkla kazanan CDU, bu kez de sandıktan birinci parti çıkmak için umutlanırken, SPD ise genel seçimler için başbakan adayları Martin Schulz‘la birlikte ilk kez bir seçim kazanarak moral depolamayı hedefliyor.

2012’de yüzde 11,3 oy alan Yeşiller anketlere göre yüzde 7’lerde seyrediyor. Liberal FDP ise büyük bir artış yakalayarak, yüzde 13 oyla sandıktan üçüncü büyük parti olarak çıkacağa benziyor. Sağ popülist ve İslam düşmanı parti AfD’nin girdiği 13’üncü eyalet seçiminde de başarılı olacağı ve en az yüzde 7 oy alacağı, Sol Parti’nin ise yüzde 5 civarında oyla meclise girebileceği tahmin ediliyor.

Seçim sürecine damga vuran konuların başında terör tehlikesi, sığınmacılarla bağlantılı iç güvenlik tartışmaları ve eğitim sorunları gelirken, yoksulluğun ve işsizlik oranının Almanya çapında en yüksek olduğu eyalette bu bağlamdaki öneriler ve siyasi reçetelerin de seçmenin tercihini etkileyeceğinden yola çıkılıyor.

Anket sonuçlarını değerlendiren analizciler, seçim sonrasında SPD ve CDU arasında büyük koalisyon hükümetini en yakın ihtimal olarak değerlendirirken, iki partinin adayların seçim kampanyalarında birbirlerini sert eleştirmemesi, iki parti arasında büyük koalisyona göz kırpıyor olmaları anlamında yorumlanıyor.

Çekişmeli seçimde Türkiye kökenli yaklaşık 600 bin seçmenin oyları da önem kazanıyor. Eyalet meclisi için yarışan partilerin listelerinde 30’a yakın Türkiye kökenli aday milletvekili olmak için mücadele verirken, bunlardan 11’inin yeni meclise girebileceğinden yola çıkılıyor.

Öte yandan 237 sandalyeli meclis için Türklerin kurduğu BIG ile ADD partileri de yarışta yer alıyor. Her ikisi de muhafazakar-dinci görüşlü Adalet ve Yenilik Partisi (BİG) ve Alman Demokratlar Birliği (ADD), daha önce AK Parti’yi destekleyen açıklamalarıyla dikkat çekti. BİG Partisi Genel Başkanı Haluk Yıldız, benzer ideolojide iki Türk partisinin ayrı olarak seçime girmesinin Türkiye kökenli seçmenlerin oylarını böleceğini belirterek, ADD ile birleşmeye çalıştıklarını belirtiyor.

Her iki partinin de yüzde 5 olan seçim barajını aşarak meclise girme ihtimali bulunmuyor ve bu seçimden sonra birleşerek, genel seçimlere ortak listeyle gireceklerinden yola çıkılıyor.

Kuzey Ren Vestfalya’da ipi göğüsleyen partiler ve diğerleri ara vermeden, genel seçim kampanyalarına başlayacaklar. Almanya’daki ‘süper seçim yılında’ maratonunun büyük finali 24 Eylül Pazar günü yapılacak.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG