Erişilebilirlik

Almanya’da Gelecek Eylül’deki Seçimlerde En Güçlü Aday Merkel


Almanya’da muhtemelen gelecek yıl eylül ayında yapılacak genel seçimlerde Başbakan ve CDU Lideri Angela Merkel’e karşı yarışacak olan ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti SPD’nin başbakan adayı Peer Steinbrück’ün seçimi kazanma şansı şu an için zayıf görünüyor. 1947 Hamburg doğumlu Steinbrück, hem partisinin hem de Alman siyasetinin ekonomiyi an iyi anlayan ve global ekonomik sorunları zamanlıca okuyabilen isimleri arasında ön sırada yer alıyor. Nitekim Angela Merkel’in SPD ile 2005 yılında kurduğu büyük koalisyonda Steinbrück’ün Maliye Bakanlığı koltuğuna oturması konusundaki ısrarı ve Steinbrück’ün 2008’de Amerika’da Lehman Brothers’ın iflasının Alman bankacılık sistemine yansımamasında üstlendiği rol hala akıllarda.

Özellikle Euro krizinin yaşandığı bir dönemde, mali politikada kendisini kanıtlamış tecrübeli bir politikacının SPD açısından doğru bir seçim olduğunu savunan siyasi gözlemciler, buna rağmen SPD adayının Başbakan Merkel’e karşı şansının az olduğunu savunuyor.

Yorumlarda, Euro bölgesi krizle boğuşurken mallarına olan talebi artıran, cari fazla veren ve işsizliği aşağı çekebilen Almanya’da halkın çoğunluğunun krizi kendi cüzdanında hissetemediği ve bu yüzden Merkel’e olan güvenin azalmadığı vurgulanıyor.
Yeni bir kamuoyu araştırmasına göre, halkın yüzde 36’sı Steinbrück’ü başbakan olarak görmek istiyor. Bu rakam Merkel için ise yüzde 54. SPD’nin Federal Parlamento eski milletvekillerinden Lale Akgün, Steinbrück’ün adaylığı ile SPD’nin seçimden en güçlü parti olarak çıkacağından şüphe duymadığını dile getirdi.

Bir milyona yakın Türk göçmenin yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde uzun yıllar başbakanlık yapan Steinbrück, daha önce yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin AB üyeliğinden yana tavır almıştı. SPD’nin başbakan adayı geçen yıl yaptığı bir konuşmada, Merkel’in Türkiye’yi dışlamasını eleştirerek, 'AB Türkiye'yi reddetmemeli, Türkiye önümüzdeki 10 yılda dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olacak' öngörüsünde bulunmuştu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG