Erişilebilirlik

Almanya'da G7 Öncesi Sıkı Güvenlik Önlemleri


G7 devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirecek zirve, önümüzdeki hafta 7-8 Haziran tarihlerinde Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı'nda yapılacak. ABD, İngiltere, Japonya, İtalya, Kanada, Fransa ve ev sahibi Almanya’nın katılımıyla yapılacak zirve öncesinde yoğun güvenlik önlemleri alınıyor. Buna göre Almanya 26 Mayıs Salı gününden itibaren 15 Haziran'a kadar komşu ülkelerle olan Schengen Sınırlar Kanunu’nu askıya alarak ülkeye giriş yapanları sınırlarda kontrol edecek.

Almanya şimdiye dek iki kez, 2006 Dünya Kupası’na holiganların girişini engellemek ve 2007 yılında Heiligendamm şehrinde düzenlen G8 Zirvesi’ne yönelik terör tehditleri sonrasında sınır kontrolu uygulamasını geçici bir süre için tekrardan devreye sokma kararı almıştı. Federal Polis Teşkilatı sözcüsü, Schengen üyesi ülkelerin olağanüstü durumlarda üç hafta boyunca sınır kontrollerini artırma hakları bulunduğunu ve Almanya’nın geçmişte bu haktan yararlanarak şiddet kullanmayı hedefleyen gruplara karşı başarılı bir sınav verdiğini açıkladı.

Dünyaca ünlü turistik belde Garmisch-Panterkirchen’in yakınında bulunan Elmau Sarayı’nın çevresinde zirve boyunca gösteri yapmanın yasaklandığını da duyuran yetkili, G7 zirvesi boyunca yaklaşık 17 bin polis ve güvenlik biriminin Elmau Sarayı’nı koruyacağını da bildirdi. 2100 Avusturya polisi de Alman polislere ilave güç olarak destek verecek. Zirveyi protesto etmek isteyen grupların Garmisch-Panterkirchen’de 7 bin metrekarelik bir tarla kiralayıp ‘eylem kampı’ kuracağı haberini doğrulayan yetkili, hiçbir şiddet eylemine müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Geçen Mart ayında Frankfurt kentinde bulunan Avrupa Merkez Bankası'nın yeni binasının açılışı sırasındaki gösterilerde polisle protestocular arasında şiddet olayları yaşanmıştı. Olaylara katılan gruplardan bazıları, Elmau Sarayı’ndaki zirveyi de benzer eylemlerle protesto edeceklerini açıklamışlardı. Zirvenin Alman hükümetine masrafının 140 milyon Euroyu bulacağından yola çıkılıyor. İki günlük buluşmaya tüm dünyadan 5 bin gazetecinin geleceği tahmin edilirken, Elmau Sarayı’na herhangi bir su sorunu ihtimaline karşı ikinci bir su tesisatı kuruldu, ayrıca Başkan Obama’nın helikopteri için de ayrı bir helikopter pisti yapıldı.

Federal Hükümeti Sözcüsü Steffen Seibert G7 Zirvesi görüşmelerinde, dünyadaki yer altı ve yer üstü kaynakların kullanımının ağırlıklı konu olacağını, bunun dışında Ortadoğu’daki gelişmelerin, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin ve gündemdeki ekonomik konuların da ele alınacağını duyurdu. G7 dönem başkanlığı 1 Temmuz 2014’de Almanya’ya geçmişti. G7, Rusya’nın G8’deki üyeliğinin Ukrayna krizi nedeniyle askıya alınması üzerine, 15 yıl aradan sonra yedili formata döndü. Rusya’nın katılımı olmadan geçen yıl Mart ayında Brüksel’de toplanan dünyanın önde gelen yedi sanayi ülkesinin liderlerinin Elmau’da Almanya’nın kendi liderlik dönemi için hedef seçtiği açlıkla mücadele kampanyasını da masaya yatırmaları bekleniyor.

Almanya Dünya Gıda Programı kapsamında açlığı dünya çapında 2030’a kadar sonlandırmayı hedefliyor. Konunun G7 zirvesinde tartışılmasından sonra, BM'in gelecek Eylül ayında New York‘ta düzenleyeceği konferansta bağlayıcı bir çerçeve anlaşmasının kararlaştırılması planlanıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG