Erişilebilirlik

Esat’a Suç Duyurusu


Almanya’da aralarında Türk kökenlilerin de bulunduğu bir grup avukat Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat hakkında, Uluslararası Ceza Hukukuna göre "Suriye’de insanlık ve savaş suçu işlediği" gerekçesiyle Federal Başsavcılık nezdinde suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Neonazi terör örgütü NSU davasının müdahil avukatlarından Mehmet Daimagüler, Seda Başay Yıldız, Serkan Alkan, Onur Özata ile iki Alman avukat, konuyla ilgili düzenledikleri basın toplantısında soruşturma açılmasının Esat için siyasi bir sinyal olacağını vurguladılar.

Esat hakkında uluslararası ceza hukukuna göre insanlık suçu ve savaş suçlarından soruşturma açılması yönünde Almanya’da şimdiye dek bir hukuki girişim olmadığını belirten avukatlar, suç duyurusunu, Halep’te Esat’ın askerlerinin bu yılın 26 Nisan-19 Kasım arasında işlediği iddia edilen suçlarla sınırlı tuttuklarını belirtti. Avukatlar suç duyurusunda 41 olayı belgeleyerek sıraladıklarını, hastanelerin ve okulların bombalandığını, bebek ve çocukların yanında çok sayıda sivilin öldüğünü belirttiler.

“Sivil halk bilerek rehin alınıyor, terörize ediliyor ve öldürülüyor, Halep’te bir soykırım işleniyor, buna karşı sessiz kalınması kabul edilemez” diye konuşan avukatlardan Serkan Alkan, Alman Başsavcılığının suç duyurusunu kabul edeceği yönünde ümitli olduğunu, çünkü yeterli kanıt, tanık ve görüntünün bulunduğunu vurguladı.

Suç duyurusunda en önemli tanıkların Almanya’ya sığınan Suriyeli mülteciler olduğunu savunan avukat Alkan, suç duyurusunu Avrupa Adalet Divanı’na yapmadıklarını, çünkü Suriye’nin bu divana taraf olmadığını, bu nedenle Almanya Federal Savcılığı’na yaptıklarını açıkladı.

Esat’a soruşturma açılmasının siyasi bir sinyal olacağını vurgulayan Serkan Alkan hukukçular olarak politik alanda baskı yapmak istediklerini, Alman siyasetçilerinin Suriye'de, özellikle de Halep’te insanlık ve savaş suçu işlendiğini çok iyi bildiklerini sözlerine ekledi.

Suriye ordusu ülkenin en büyük kenti, Türkiye sınırına yaklaşık 60 kilometre mesafedeki Halep'in kuzeydoğusunu tamamen ele geçirdi. Yaşanan çatışmalarda çok sayıda sivilin de hedef alındığı bildiriliyor. Birleşmiş Milletler, şiddetlenen çatışmalar nedeniyle binlerce sivilin kentten kaçmak zorunda kaldığını açıklamıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG