Erişilebilirlik

Almanya'da el-Kaide Üyesi Türk Tutuklandı


Terör zanlısı Halil S.'nin yakalandığı binanın girişinde nöbet tutan Alman polisi
Terör zanlısı Halil S.'nin yakalandığı binanın girişinde nöbet tutan Alman polisi

Almanya'da Federal Başsavcılık Bochum kentinde El Kaide'nin 'Düsseldorf Hücresi' üyesi olduğu öne sürülen bir kişiyi göz altına aldı. 27 yaşındaki Halil S. adlı Türk kökenli Alman vatandaşı geçen ilkbaharda aynı hücreye üye oldukları için tutuklanan üç kişiyle birlikte saldırı planı hazırlamakla suçlanıyor.

GSG 9 adlı anti-terör timi tarafından yakalanan Halil S.'nin sahte belge düzenlemek ve internet üzerinden dolandırıcılık yapmakla da suçlandığı haber verildi. Bochum'daki operasyona eşzamanlı olarak zanlının ilişki içinde olduğu beş kişiye ait toplam 16 konut ve işyerinde de arama yapıldı, çok sayıda belge ve bilgisayara el konuldu. Geçen Nisan ayında Düsseldorf ve Bochum şehirlerinde üç Faslı Müslüman 'Düsseldorf Hücresi' üyesi oldukları için gözaltına alınmıştı. Afgan-Pakistan sınırındaki bir bölgede bulunan El Kaide gruplarından biri ile temas içinde olduğu tespit edilen üç kişinin, bol miktarda kimyasal madde satın aldığı ve Almanya'da bombalı saldırı planladığı tespit edilmişti.

Öte yandan Almanya'nın en büyük ve dünyanın sayılı bankalarından Deutsche Bank'ın yönetim kurulu başkanı Josef Ackermann'a gönderilen bombalı bir mektubun polis tarafından etkisiz hale getirildiği açıklandı.

Güvenlik birimleri bankanın Frankfurt kentindeki merkezine dün gönderilen mektubun içinde toz şeklinde patlayıcı madde ve düzenek bulunduğunu açıkladı. Yetkililer saldırının bir İtalyan aşırı solcu grup tarafından üstlenildiğini duyurdu. Saldırı girişiminin ortaya çıkmasından sonra dünya genelindeki bütün Deutsche Bank şubelerinde güvenlik en üst düzeye çıkarıldı. Josef Ackermann Almanya'da bir saldırı tehlikesine karşı en yoğun şekilde korunan kişi olarak biliniyor.

XS
SM
MD
LG