Erişilebilirlik

Almanya’da DİTİB İle İlgili İddialar Doğrulandı


Almanya'da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) bünyesindeki camilerde görev yapan bazı imamların Fethullah Gülen yanlılarına ait bilgileri Türk hükümetine aktardıklarına dair iddialar DİTİB tarafından doğrulandı. Merkezi Köln'de bulunan DİTİB'in Genel Sekreteri Bekir Alboğa, yaptığı açıklamada iddialarla ilgili incelemeler sonucunda bazı imamların Gülen yandaşları hakkında Ankara'ya bilgi ilettiğinin anlaşıldığını duyurdu ve kamuoyundan özür diledi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Gülen taraftarlarıyla ilgili bilgi iletilmesi yönünde yazılı bir talimatının varlığını kabul eden, ancak bunun Almanya’daki DİTİB camilerine yönelik olmadığını öne süren Alboğa, talimatı kendilerine yönelik olarak algılayan bazı imamların Ankara’ya Almanya’daki Fethullahçı kişiler ve kurumlarla ilgili bilgiler rapor ilettiğini kabullenerek, ‘Bundan dolayı çok üzgünüz’ dedi.

Alman medyasında geçen Aralık ayında yer alan haberlerde, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında DİTİB imamlarının Türk istihbaratı için çalıştığı, hatta bazı camilere gelen Gülen taraftarlarına karşı tehditte bulunulduğu iddia edilmişti. Önce bu iddiaları geri çeviren ve gerçeği yansıtmadığı savunan DİTİB, daha sonra iddiaların ‘titiz ve şeffaf’ bir şekilde araştırılacağını açıklamıştı. İddialara paralel Yeşiller Partisi Alman Meclis Grubu, İçişleri Komisyonu’na bir önerge sunarak, federal hükümetten DİTİB imamlarının Türk istihbaratı lehine yürüttüğü faaliyetler konusunda bir rapor vermesini talep etmişti. Hıristiyan Birlik Partileri Meclis Grup Başkanı Volker Kauder ise, DİTİB‘in okullarda İslam din dersi vermesinin yasaklanmasını talep etmişti.

Almanya’da Alman kanunlarına göre dernek statüsünde faaliyet sürdüren Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği’ne bağlı 900’den fazla camide görev yapan imamlar Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Almanya'ya gönderiliyor. İmamlar camilerdeki görevlerinin yanısıra, birçok eyalette İslam din dersi okutma yetkisine sahip, ayrıca hastanelerde ve cezaevlerinde cenaze işleri ile de ilgileniyor. Berlin’deki Türk Büyükelçiliği’nin geçen sonbaharda verdiği sayılara göre toplam 824 imam DİTİB bünyesinde görev yapıyor.

Yapılan yorumlarda bazı DİTİB imamlarının Türk istihbaratı lehine yürüttüğü faaliyetlerin doğrulanmasından sonra, Alman tarafının DİTİB’le işbirliğini sorgulayabileceği öne sürülürken, kurumun özellikle Türkiye kökenli gençleri radikal İslamcı ve şiddet yanlısı hareketlerden koruduğu ve bu yüzden Alman yetkililer için muhatap olarak görülmeye devam edileceği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG