Erişilebilirlik

Almanya'da Cinsel Taciz Tartışması


Cinsel tacizle suçlanan başbakan adayı Rainer Brüderle
Cinsel tacizle suçlanan başbakan adayı Rainer Brüderle
Almanya'da koalisyon partilerinden FDP'nin Federal Meclis Grup Başkanı Rainer Brüderle’nin kendisiyle röportaj yapan bir kadın gazeteciyi taciz ettiği iddiası, ülkenin bir numaralı konusu haline geldi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:29 0:00
Linki indirmek için

Ülkenin hemen tüm medyalarında ve sokaktaki konuşmalarda, siyasette ve iş yerlerinde cinsel istismar ve kadınlara yönelik tacizin sınırları tartışılıyor.

Haftalık Stern dergisinde yayınlanan ve gündeme bomba gibi düşen iddiaya göre, derginin kadın politik muhabirlerinden Laura Himmelreich, tam bir yıl önce FDP'nin geleneksel yılbaşı toplantısında yaptığı bir röportaj sırasında Brüderle'nin sözlü cinsel tacizine uğradı. 67 yaşındaki Brüderle'nin röportaj boyunca göğüslerine baktığını savunan gazeteci, eski Maliye Bakanı'nın röportaj sonrasında göğüslerinin büyüklüğüne atıfta bulunarak, Münih'deki geleneksel Bira Festivali Oktoberfest'de kadınların giydiği derin dekolteli elbisenin kendisine yakışacağını söylediğini ve ayrılırken de öpme girişimde bulunduğunu yazdı.

Olayın üzerinden bir yıl geçtikten sonra haber yapılması bazı siyasetçiler ve gazeteciler tarafından eleştirilirken, FDP'li Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Stern dergisi ve olayı yazan gazeteciyi dürüst olmamakla ve partisine zarar vermeye çabalamakla suçladı. Reiner Brüderle hafta başında FDP tarafından, önümüzdeki eylül ayında yapılacak genel seçimler için başbakan adayı ilan edilmişti.

Stern dergisinin ve 29 yaşındaki gazetecinin profesyonel davranmadığı şeklindeki eleştirilere rağmen, konu Almanya çapında cinsel taciz olayını manşetlere taşıdı. Başbakan Merkel adına bir açıklama yapan Federal Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Merkel'in siyasetçilerle medya mensupları arasındaki ilişkilerde profesyonelce ve mesafeli bir ilişkiden yana olduğunu söylerken, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Almanya'da erkek siyasetçilerin sözle de olsa cinsel sarkıntılık ya da tacizi önemsiz ya da doğal haklarıymış gibi görmelerini eleştirdi.

Özellikle kadın köşe yazarları ve gazeteciler ardı ardına yaptıkları açıklamalarda, Himmelreich'e destek vererek, meslektaşlarının bir tabuyu yıktığını ve benzer olayların sürekli yaşandığını dile getirdiler. Konuyla ilgili çıkan yorum ve yazılarda, isim vermeden başka erkek siyasetçilerin cinsel tacizleri de aktarıldı.

Eski bir Ekonomi Bakanı'nın resmi bir yurtdışı ziyaretinde kendise eşlik eden bir kadın gazeteciye cinsel oyuncak hediye etmesinden, sosyal demokrat SPD'nin eski liderlerinden birinin her fırsatta yanında oturan kadın gazetecilerin dizlerine dokunmasına kadar giden bu olaylar, konunun Alman erkek siyasetçilerle kadın gazeteciler arasındaki ciddi boyutunu kanıtlar nitelikte.

Cinsel istismar ve taciz televizyon ve gazetelerdeki haberlerde kadınların işyerlerinde de değişik şekillerde cinsel tacize uğradığı ve konunun tabu olarak görülerek gündem dışı tutulmaya çalışıldığı önesürülüyor. Süddeutsche Zeitung gazetesinde yayınlanan bir kamouyu araştırmasına göre, çalışan kadınların yarısı, cinsel taciz olarak algılanan eylem biçimlerinin değişik şekilleriyle karşı karşıya kaldığını, üçte biri kendi arzuları dışında cinsel içerikli davetler aldıklarını, yine üçte biri vücutlarına bilinçli olarak temas edildiğini, yüzde beşi ise amirlerinin cinsel isteklerine karşılık vermemeleri durumunda mesleki zorluklarla karşılaşacakları şeklinde tehdit aldıklarını belirtiyor.

Sosyal ağlarda ve medyada yapılan yorumlarda kadınların cinsel taciz diye algıladığı olayları erkeklerin büyük çoğunluğunun şaka, iltifat veya kendi açılarından zararsız bir el hareketi olarak değerlendirdiği, bu anlayışın gerekirse yasaların sertleştirilmesi ile değişmesi gerektiği savunuluyor.

Alman hükümeti son olarak 2006 yılında çıkardığı ' Eşit Haklar Kanunu' ile cinsiyetten ötürü taciz olaylarına ceza getirdi. 'İstenmeden yapılan cinsel içerikli hareket ve davranışlar, insan onurunu zedeler' diyen kanun, cinsel içerikli temas ve kelimeleri de bu kapsama alıyor. Ancak FDP'nin başbakan adayı Brüderle'ye yönelik suçlamalarla başlayan son günlerdeki tartışmalar söz konusu kanunun yeniden ele alınarak sertleştirilmesine kadar gidecek bir gelişmenin habercisi olarak görülüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG