Erişilebilirlik

Almanya'da Cihatçıların Vatandaşlığı Konusunda Uzlaşma


Alman hükümeti, bundan sonra IŞİD'e ve başka cihatçı terör örgütlerine katılacak Almanları, çifte vatandaş olmaları durumunda Alman vatandaşlığından çıkarma konusunda uzlaştı.

Söz konusu uzlaşma halihazırda yurt dışında tutuklu olan Alman vatandaşı cihatçıları kapsamayacak. Hıristiyan Sosyal Birlik Partili İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in hazırladığı yasa tasarısı, meclisten geçeceği tarihi baz alınarak, Almanya’dan terör örgütlerine giden, ikinci bir ülkenin vatandaşlığına sahip, 18 yaşın üzerinde ve çatışmalara katılanların Alman vatandaşlığını iptal etmeyi öngörüyor.

Tasarıda, "Cihatçı örgütlere katılanlar, Almanya ve Almanya’nın temel değerlerine karşı olduklarını beyan etmiş sayılırlar ve bu yüzden Alman vatandaşlıklarını kaybederler" deniliyor.

Başbakan Angela Merkel’in başkanlığında bugün bir araya gelen hükümetin onayladığı tasarı, vatandaşlıktan çıkarmanın şu anda Suriye ya da Irak'ta bulunan Alman cihatçılar için geçerli olmayacağını belirliyor. Yasa geriye dönük işlemeyeceği için, şu anda tutuklu olanların da vatandaşlıkları iptal edilemeyecek.

Federal İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre 2013 yılından bu yana Almanya'dan 1050 kişi Suriye ve Irak'a savaşmaya gitti. Bunlardan üçte biri geri geldi, yaklaşık 200'ü hayatını kaybetti.

IŞİD'e katılan ve büyük bir bölümü Alman vatandaşlığının yanı sıra başka bir ülkenin vatandaşlığını da elinde bulunduran 70 kişi Suriye'nin kuzeyinde, Irak, Türkiye ve Yunanistan'da tutuklu bulunuyor.

Söz konusu tutuklu IŞİD’lilerin ne olacağı konusundaki belirsizlik sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump Avrupa ülkelerine, Kürt grupların elinde 800'den fazla Avrupalı IŞİD’li olduğunu belirterek, bunları geri alarak mahkeme önüne çıkarma çağrısında bulunmuştu. Dışişleri Bakanı Heiko Maas, YPG’nin elindeki ve diğer Avrupalı IŞİD militanlarının Suriye'deki şartlar altında vatandaşlık bilgilerinin doğruluğunu kontrol etme imkanı bulunmadığını öne sürerek, ülkeye geri dönmelerinin şimdilik "fevkalede zor" olduğunu ifade etmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG