Erişilebilirlik

Almanya'da 'Casusluk Davası'nda Şartlı Tahliye


Almanya’da MİT adına casusluk yaptıkları suçlamasıyla, Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlık dönemindeki eski danışmanlarından Muhammed Taha Gergerlioğlu’nun da bulunduğu üç kişinin yargılandığı davada sanıklar hakkında ‘şartlı tahliye‘ konusunda anlaşma sağlandı. Buna göre tutuklu olarak yargılanan Gergerlioğlu ve tutuksuz yargılanan Göksel G. ile Ahmet Duran Y. hakimin uzlaşma teklifini kabul etmeleri durumunda kefelat ödeyerek serbest kalabilecekler.

Eylül ayında başlayan davada Federal Savcılığın iddianamesinde söz konusu kişiler üç kişilik çekirdek kadrodan oluşan gizli ajan ağı kurarak, 2013'den gözaltına alındıkları 17 Aralık 2014 tarihine kadar Almanya’da MİT'e çalışmakla suçlanıyordu. İddianamede Muhammed Taha Gergerlioğlu’nun grubun yöneticisi olduğu ve Ahmet Duran Y. ile Göksel G. ve daha bir çok muhbiri yönlendirdiği öne sürülüyordu.

Alman basınında büyük yankı bulan dava için mahkeme ilk planda toplam 25 oturum tarihi belirlenmişti. Kararın 23 Aralık 2015’de açıklanması öngörülüyordu. ‘Şartlı olarak tahliye’ olarak tanımlanan sürpriz gelişmeye başhakimin davanın tahmin edilenden daha uzun sürebileceği yönündeki belirlemesinden sonra, taraflarla bir araya gelerek davayı mahkeme dışında bir uzlaşı ile sonlandırma teklifinin yol açtığı anlaşıldı.

Görülen 11 duruşma sonrasında başsavcı ve sanıkların avukatları ile bir araya gelen hakim, davanın hızla sonuçlandırılması amaçlı müzakerelerin sonuç verdiğini açıkladı. Sunulan koşulların sanıklar tarafından kabul edilmesi durumunda davada takipsizlik kararı alınacağını duyuran hakim, Alman Ceza Yasası’nın 153.maddesine göre, kefalet karşılığında, dosyanın kapatılacağını ve baş sanık Taha Gergerlioğlu hakkındaki tutukluluk kararının kaldırılarak tahliye edileceğini açıkladı. Anlaşma metnine göre Muhammed Taha Gergerlioğlu’nun 70 bin Euro karşılığında tahliye olurken, Ahmet Duran Y. 5 bin Euro ödeyecek, Göksel G.’nin ise 100 saat sosyal hizmet karşılığında konuyla ilgili dosyası kapatılacak. Üç sanık herhangi bir hüküm giymeyeceklerinden dolayı haklarında sabıka kaydı da girilmeyecek.

Başsavcının iddianamesinde, Muhammed Taha Gergerlioğlu ve ekibinin ‘Almanya’daki Erdoğan muhaliflerini, Kürtleri, Ezidiler ve Gülen Hareketi mensuplarını isledikleri bu grupların özellikle o dönemde daha başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı düzenledikleri gösteri ve eylemleri takip ederek, topladıkları bilgileri ve resimleri MİT’e aktardıkları’ öne sürülmüştü. Alman Ceza Kanunu‘nun ilgili maddesine göre, ‘yabancı bir güç için Almanya’ya karşı gizli istihbarat faaliyeti yürütmek, bu bağlamda cereyan eden olayları, nesneleri ve toplanan bilgileri servis etmek veya yabancı bir gücün istihbarat teşkilatına vermek veya aracılarına, yukarıda tarif edilen eylemleri yürütmeyi taahhüt etmenin’ cezası beş yıla kadar hapis olabiliyor.

Cem Dalaman Berlin

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG