Erişilebilirlik

Almanya'da 'Casusluk Davası' Başlıyor


Almanya'da Türk istihbaratı MİT adına çalışmakla suçlanan ikisi Türk vatandaşı ve biri de Türk kökenli Alman vatandaşı olan üç kişinin yargılanmasına 9 Eylül'de başlanıyor. Geçen yıl uzun bir süre Alman polisi tarafından izlendikten sonra 17 Aralık tarihinde ‘bir Türk istihbarat teşkilatı için casusluk yapmak’ iddiasıyla tutuklanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski danışmanı Muhammed Taha G. ve diğer iki sanık hakkındaki iddianamenin kabul edildiğini açıklayan Koblenz Yüksek Eyalet Mahkemesi’nden bir yetkili, sanıklar hakkında ‘yeterli suç şüphesi‘ bulunduğu kanaatiyle dava açılmasına karar verildiğini ve davanın Koblenz’de görüleceğini duyurdu. Mahkeme, haftada ikişer gün olmak üzere toplam 25 oturum tarihi belirlerken, davanın 23 Aralık 2015 tarihinde sona ermesi hedefleniyor.

Muhammed Taha G. ve ona bağlı olarak çalıştıkları ileri sürülen Ahmet Duran Y. ve Göksel G., 2013-2014 yıllarında Almanya’da Türk istihbaratı için casusluk yapmak ve gizli faaliyet yürütmekle suçlanıyor. İddianamede ‘Sanık Muhammed Taha G.'nin talimatları doğrultusunda sanık Ahmet Duran Y. ve Göksel G. özellikle Almanya'da yaşayan Türk hükümet muhalifleri hakkında bilgi topladı.

Ayrıca iki sanık, Muhammed Taha G.'yi Kürtlerin eylemleri hakkında bilgilendirdi. Sanık Muhammed Taha G. bu bilgileri gizli kişiler üzerinden Türk istihbaratına iletti’ deniliyor. İddianameye göre Muhammed Taha G. ve ekibi MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın örtülü ödeneğinden aldıkları 25 bin Euro ile Bad Dürkheim kentinde sözde danışmanlık şirketi açarak, çalışmalarını bu şirket üzerinden gizli şekilde yürüttüler. Der Spiegel dergisi Federal başsavcılığı kaynak göstererek, söz konusu kişilerin, Kürtlerin düzenledikleri miting ve gösterilerde katılanların fotoğraflarını çekerek MİT’e ulaştırdığını, ayrıca Fethullah Gülen’e yakın dernek ve işverenlerle ilgili istihbarat topladıklarını da öne sürmüştü.

Federal başsavcılığın elindeki bilgilere göre, göz altına alınmadan Alman güvenlik birimleri tarafından telefon konuşmaları ve internet üzerinden iletişimleri aylarca izlenen Muhammed Taha G.’nin Almanya’daki faaliyetleri kapsamında kendisini sık sık ‘Erdoğan’ın danışmanı’ sıfatıyla tanıttığı, yaptığı gizli görüşmelerde, mali ve ekonomi alanlarında hükümet için bilgiler topladığını anlattıığı ve Almanya’da bir gizli yapı kurduklarını söylediği öne sürülüyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen Aralık ayında yaptığı açıklamada, ‘Biri Alman vatandaşlığına geçen üç kişinin, Milli İstihbarat Teşkilatı ya da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile bir bağı olmadığını’ söylemişti. Muhammed Taha G. Almanya’da oturma izni olmadığı ve turist vizesi ile ülkeye giriş yaptığı için tutuklu durumda, diğer iki sanık ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG