Erişilebilirlik

Almanya'da Büyük Koalisyon


Sosyal demokratlarla hükümet kuran Almanya Başbakanı Angela Merkel
Sosyal demokratlarla hükümet kuran Almanya Başbakanı Angela Merkel
22 Eylül seçimlerin ardından Berlin'de seçimin galibi Birlik Partileri ve Başbakan Angela Merkel koalisyon ortağını buldu.

Seçim öncesi tahminlerde de sık sık dillendirilen Hristiyan Birlik-Sosyal Demokratlar arasındaki koalisyonun önü üç haftaya yakın süren sondaj görüşmelerinin üçüncüsünden sonra açıldı.

Merkel’le koalisyon pazarlığı masasına oturan SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, iki blok arasında işsizliğe karşı mücadele, eyaletler arasındaki mali ilişkiler, Euro krizinin finansmanı ve eğitim gibi konularda uzlaşma sağlandığını, tüm sektörleri kapsayan saat başına 8,50 Euro asgari ücret konusunda ise koalisyon görüşmelerinde ortak bir çizgi saptanmasını hedeflediklerini açıkladı.

İki taraf hükümetin işbaşı yapabilmesi için bundan sonraki yol haritasını da belirledi. Birlik Partileri adına açıklama yapan Bavyera eyaleti Başbakanı Horst Seehofer, SPD ile gelecek hafta çarşamba koalisyon protokolünü hazırlamak için masaya oturacaklarını duyurdu.

Merkel'in sözcüsü CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe ise ülkeyi bekleyen sorunlara karşı birçok ortak çözüm yollarını saptadıklarını ve gelecek dört yıl ülkeyi büyük koalisyonun yöneteceğini kaydetti
.
Birlik Partileri tabanının SPD ile koalisyona sorun çıkarmayacağı sanılıyor. Ancak SPD üyelerinin büyük bir bölümünün Birlik Partileri ile koalisyona sıcak bakmadığı biliniyor. SPD Pazar günü küçük kurultayında Birlik Partileri ile resmi koalisyon müzakerelerine başlanması için delegelerden onay alacak.

Onay çıkarsa, SPD, Merkel ve ekibiyle koalisyon müzakerelerine başlayacak ve ardından da kasım ayında genel kurultayda ortaklığı delegelerin onayına sunarak, üyelerini ikna etmeye çalışacak. SPD tabanınından onay çıkması durumunda yeni hükümetin Aralık ayının ortalarında görev başına geçmesi bekleniyor.

Öte yandan Türkiye kökenli göçmenleri yakından ilgilendiren ve SPD’nin talepleri arasında yer alan çifte vatandaşlık konusunun durumu da koalisyon görüşmelerinde ele alınacak konular paketine aktarıldı. Federal Meclise ilk kez giren SPD’li milletvekili Cansel Kızıltepe koalisyon sözleşmesinde çifte vatandaşlığın mutlaka yer alması gerektiğini savunuyor.

Bu arada Alman siyasetinde ihtimalinin gündeme gelmesi bile ‘devrim’ olarak nitelenen Birlik Partileri ile Yeşiller arasında koalisyon kurulması yönündeki görüşmeler ise geçen salı başarısızlıkla sonuçlandı. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, yüksek gelirlilerin vergilerinin yükseltilmesi, enerji dönüşümü ve göçmenlere çifte vatandaşlık gibi konularda Birlik Partileri ile uzlaşamadıklarını ve taviz vermek istemedikleri için görüşmelerden çekildiklerini açıkladı. Özdemir, temel konularda anlaşamayan bir koalisyonun dört yıl dayanamayacağını söyledi.

Öte yandan Birlik Partileri ile SPD’nin uzlaşması iş dünyası temsilcilerinde sevinç yarattı. Alman ekonomistler ve ekonomi enstitüleri Merkel liderliğindeki koalisyonun Alman ekonomi politikalarında devamlılığı ve istikrarı simgeleyeceği ve Euro borç krizi ile mücadelede uygulanan politikalarının devam edebileceği görüşünde.

Son iki dönemdir başbakanlık görevini sürdüren Angela Merkel'e destek verdiği bilinen Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği Başkanı Ulrich Grillo, önümüzdeki dört yılda Euro Para Birliği'nin güçlendirileceğinden ve enerji dönüşümü ve yatırımların teşvik konularında kendi beklentilerini karşılayan tedbirlerin alınacağından yola çıktıklarını duyurdu.

Ülkenin önde gelen beş ekonomi enstitüsü ise bugün 2014 için ekonomik tahminlerini açıkladı. Enstitü temsilcileri yatırımlarda ve özel tüketimdeki toparlanmaya paralel 2014 yılında yüzde 1,8 oranında ılımlı bir büyüme beklediklerini bildirdi. Değerlendirmede küresel ekonomik durumun büyüme üzerinde olumsuz etkisinin olabileceği belirtilirken, Alman ekonomisinin büyüyebilmesi için vergilerin yükseltilmemesi gerektiği bildirildi ve planlanan asgari ücretin iş yerlerini yok etmemesi uyarısında bulunuldu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG