Erişilebilirlik

Almanya'da Brexit Sonrası AB Tartışılıyor


Birleşik Krallık’ın Brexit kararı geride kalan hafta sonunda da Almanya’da gündemi belirleyen konu oldu. Yapılan analiz ve yorumlarda referandumun Britanya ve Avrupa Birliği üzerindeki ekonomik etkilerinin yanısıra, birliğin siyasi geleceği ve en güçlü ve en kıdemli hükümet başkanı olarak Angela Merkel’in önümüzdeki haftalarda izleyebileceği strateji tartışıldı.

Berlin’deki analistler Merkel’in ayrılma sürecinin temposu konusunda temkinli ve beklemekten yana tavrını sürdüreceğinden, başbakanlık görevini yürütmekte olan David Cameron’un etrafında toplanmış olan Avrupa Birliği yanlılarına bir açık kapı bırakmak istediğinden yola çıkıyorlar. Merkel’in "İngiliz hükümetinin çıkış için zamana ihtiyacı olursa, buna saygı duyarız" demesi ve şimdiye dek yaptığı açıklamalarda somut bir zaman diliminden söz etmemesi bu tutumuna örnek olarak gösterilirken, özellikle Yunanistan ve mülteci krizlerinde Avrupa'nın dağılmasını önleme görevini kerhen üstlenen Merkel’in Brexit ile bu rolü açık bir şekilde üstlenmeye alternatifi olmadığı savunuluyor. Analistler Alman başbakanın AB’deki diğer ortaklarını incitmeden birliğin lideriliğini ilan etmek zorunda kalacağı görüşünde.

Öte yandan Britanya'nın Avrupa Birliği'nden olası ayrılışıyla Almanya rekabet gücü ve Avrupa iç pazarı gibi alanlardaki en önemli ortağını da kaybedecek. İngiltere’de milyarlarca Euroluk iş yapan Alman şirketleri Brexit'in etkilerinin ada ile sınırlı kalmayacağı ve doğrudan Alman ekonomisini olumsuz etkileyeceği uyarısını yapıyor. Brexit çalkantısının, Almanya'nın kısa vadeli yatırım ve ihracat görünümünü etkileyebileceği konuşuluyor. Ülkenin önde gelen ekonomi araştırmaları kurumu Ifo Enstitüsü, Almanya'nın uzun dönemde Gayrisafi Yurtiçi Hasılası'nın yüzde 3'e kadar kayıp yaşayabileceğinden yola çıkıyor.

Peki Brexit Almanya başta olmak üzere AB üyesi ülkelerde yaşayan Türk göçmenleri ve işverenleri nasıl etkileyecek? Almanya’nın İngiltere’ye ihracatını sağlayan alanlarda çalışanların sayısı 750 bin. 90 milyar Euro'yu geçen ihracatandaki olası daralma Almanya’da ihracatçı olarak çalışan Türkleri doğal olarak olumsuz etkilenecek. Almanya ile İngiltere arasındaki ticarette, Almanya’da bulunan Türk işletmelerinin payı hakkında somut bir rakam yok. Ancak Almanya’da öncelikle gıda ve tüketim branşlarında üretilen Türk mamülleri İngitere’ye de ihraç ediliyor. Orta vadede ise Brexit’in küresel ticaretin zayıflamasına olumsuz etkisi ile oluşabilecek genel durgunluk Almanya ve diğer AB ülkelerindeki küçük ve orta ölçekli Türk yatırımcılara da yansıyacak. Alman Türk Ekonomi Birliği sözcüsü Suat Bakır, fabrika sahibinden işçisine kadar herkesi endişelendiren bir durumun oluştuğunu belirtiyor.

Bu arada Birleşik Krallık’ta yapılan referandumda İngiliz halkının Avrupa Birliği’nden ayrılmaya karar vermesi, geçen hafta başta Almanya olmak üzere tüm dünya finans piyasalarında şok dalgası oluşturmuştu. Borsaların yeni haftaya nasıl başlayacağı merakla bekleniyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG