Erişilebilirlik

Almanya’da Başarılı Girişimci Mustafa Baklan


Üç milyona yakın Türkiye kökenli göçmenin yaşadığı Almanya’da 80 bin Türk girişimci var. İlk zamanlar Türkiye'ye gönderdikleri paralarla Türk ekonomisine katkı sağlayan bu insanlar artık Almanya'ya yatırım yapmayı tercih ediyor. İşsizlik, girişimciliği tetikleyen en önemli etkenlerden biri. Genel işsizliğin yüzde 6 civarında olduğu ülkede Türk göçmenlerin işsizlik oranı ise yüzde 22'ye ulaşıyor. İşsizlikten kurtulmak isteyenlerin önemli bir bölümü kendi işini kurarak girişimciliğe yöneliyor. Ağırlıklı olarak gastronomi, marketçilik ve perakende ticaret gibi alanlara yönelen ve aralarında Almanların da olduğu 400 bin kişiye istihdam sağlayan Türk girişimcilerin elde ettiği yıllık ciro 40 milyar Euroya yakın.

Hiç beklemediği bir anda işsiz kalan ve kardeşleriyle el ele vererek marketçiliğe başlayan Mustafa Baklan'ın hikayesi Türk kökenli yatırımcıların Almanya'daki büyümelerine çok iyi bir örnek. Gençlik yıllarında Mannheim Sebze ve Meyve Hali'nde işçi olarak çalıştığını anlatan 1956 Çorum doğumlu Mustafa Baklan, bugün 1500 işçisi ve 16 fabrikası ile yılda sadece Almanya'da 100 milyon Euro ciro yapan dev bir şirket sahibi. 'Bak-Tat' gıda sektöründe Almanya'nın sınırlarını aşarak Avrupa'nın en büyük Türk gıda toptancısı olarak tanınan bir isim. Duvarın yıkıldığı ve iki Almanya'nın birleştiği dönemde Mannheim halindeki işini kaybettikten sonra ticarete atılma kararı aldığını anlatan Baklan, girişimciliğini başarı öyküsüne dönüşmesini dürüstlük, disiplinli çalışma ve yaşadığı toplumun kurallarına uyumlu olmayla açıklıyor.

Kendi hesabına çalışmak isteyen birçok Türk kökenli girişimcinin hayallerinin kısa sürede iflasla sona erdiğini belirten Mustafa Baklan, temel ihtiyaç maddelerine olan talebin devam edeceğini düşünen küçük yatırımcının hazırlıksız ve mesleki eğitim görmeden işe başlamasını hata olarak tanımlıyor.

Türk yatırımcıların kendilerini toplumun bir parçası olarak hissetmesinin işlerindeki motivasyonu arttırmaları için önemli olduğunu dile getiren Mustafa Baklan, Almanların Türk girişimcilerin ekonomi için önemini geçte olsa kavradığı görüşünde.

Mustafa Baklan neredeyse her sokak başında açılan Türk marketlerinin Almanya ve Avrupa'nın diğer ülkelerindeki alış veriş alışkanlıklarını değiştirdiğini ve bunun ötesinde kültürel bir işlev üstlendiğini de savunuyor.

Öte yandan Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı’nın yaptığı bir araştırmaya göre, Almanya’daki Türk kökenli girişimcilerin yaş ortalamaları 37. Cinsiyete göre bakıldığında ise yüzde 75’inin erkek, yüzde 25’inin kadın olduğu görülüyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG