Erişilebilirlik

Almanya'da Araç Kalabalığın Arasına Daldı


Almanya'da Araç Kalabalığın Arasına Daldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde ‘üniversite kenti’ olarak bilinen 310 bin nüfuslu Münster’de Almanya saati ile 16.30’da bir kamyonet kalabalığın arasına daldı. Saldırıyı bir Alman zanlının gerçekleştirdiği tahmin ediliyor.

Alman basınında çıkan haberlere göre, üç kişinin ölümüne, beşi ağır olmak üzere en az 30 kişi yaralanmasına neden olan olayı akli dengesi bozuk, 1969 doğumlu ve göçmen kökeni olmayan Jens R. adlı bir Alman yaptı.

Polis haberleri henüz doğrulamazken, istihbarat yetkililerini kaynak gösteren Alman gazeteler yaşanan olayın terör saldırısı olarak sınıflandırılmadığı da aktardı.

Söz konusu zanlının psikolojik sorunları olduğu, 2014 ve 2016 yıllarında tedavi gördüğü ve bundan kısa bir süre önce intihar girişiminde bulunduğu da öğrenildi. Zanlının daha önceden herhangi bir suç kaydı bulunmadığı ve siyasi gruplarla ilişkisi olmadığı da konuyla ilgili haberlere yansıdı.

Jens R. adlı zanlının Münster’deki saldırıyı neden yaptığı konusunda ise herhangi bir bilgiye ulaşılamadı. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili konuyla ilgili haberleri "doğrulayamayacağını ama aynı zamanda yalanlayamayacağını" söyledi.

Olayla ilgili ilk bilgilere göre, kamyoneti kullanan kişi kentin katedralinin bulunduğu alanda yer alan geleneksel bir lokale daldı. Olay sonrası polis büyük bir operasyon başlattı ve Münsterlilere kent merkezine gelmemeleri uyarısında bulundu. Bu arada zanlının kendisini kullandığı araçta öldürdüğü de tespit edildi.

Güvenlik birimleri araç çevresinde patlayıcı tuzağı olup olmadığını araştırırken, Alman basınında ve sosyal medyada yer alan ilk iddialara göre bir yetkili "şu ana kadar karşılaştığımız sahne, olayın bir saldırısı olduğunu gösteriyor" demişti. Münster polisi ise Twitter üzerinden olayın terör saldırısı olup olmadığı belirsizliğini koruduğunu vurgulayarak, vatandaşları spekülatif haberlerden kaçınmaları yönünde uyarmıştı.

Olayın zanlısı ile ilgili yeni bilgiler gelmeden önce, İslam ve göçmen karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisinden çok sayıda siyasetçi Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarda, Müslümanları ve özellikle de sığınmacıları töhmet altında bırakan suçlamalarda bulundu ve ılımlı göçmen politikası nedeniyle Başbakan Angela Merkel’e istifa çağrısı yaptı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de 2016 yılının Aralık ayında düzenlenen saldırıda 12 kişi hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG