Erişilebilirlik

Almanya'da AfD Şoku


Hessen eyaletinde yapılan eyalet seçimlerinde mülteci ve İslam karşıtı Almanya İçin Alternatif AfD Partisi’nin ortalama yüzde 10,3 oranında oya ulaşması başkent Berlin’de şok etkisi yarattı. AfD oy oranıyla eyalette üçüncü parti konumuna geldi.

Gelecek Pazar günü Baden Württenberg, Rheinland Pfalz ve Saksonya eyaletlerinde gerçekleşecek ve gelecek yılki genel seçimin provası olarak tanımlanan eyalet seçimleri öncesinde AfD’nin Hessen’de aldığı sürpriz oranda yüksek oy siyasetçiler tarafından ‘alarm sinyali’ olarak nitelendirildi. Yaklaşık üç yıl önce kurulan ve Hessen’de daha önce seçimlere katılmayan “Almanya İçin Alternatif Partisi” aldığı sonuçla eyalet bazında üçüncü parti konuma geldi. Yapılan ilk analizlerde, hemen tüm partilerden sağ popülist partiye oy kayması olduğu tespit edilirken, Der Spiegel dergisi tarafından ‘sürpriz zafer’ olarak tanımlanan başarıda Almanya'da güncelliğini koruyan mülteci sorununun etkili olduğu ve seçmenin göç akınının baş sorumlusu olarak gördüğü Başbakan Merkel’i cezalandırdığı vurgulandı. 2011’de yapılan son seçime kıyasla Hristiyan Demokrat CDU yüzde 5, Sosyal Demokrat SPD yüzde 3, Yeşiller ise yüzde 7 oranında oy kaybı yaşadı.

NPD de yükselişte

Bir diğer şaşırtıcı sonuç ise, geçen hafta yasaklanması amacıyla Anayasa Mahkemesi önünde duruşmalara başlanan ırkçı Nasyonal Demokrat Parti NPD’nin bir çok belediyede yüzde 5 barajını aşması, hatta Büdingen ve Wetzlar kentlerinde yüzde 10’u geçmesi oldu. Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofoğlu, Hessen seçimlerinin sonucunu ülkede yaşayan göçmenler açısından endişe verici olarak niteledi ve Alman siyasetini sıkıntılı günlerin beklediğini belirtti.

Mülteci, yabancı ve İslam düşmanı iki partinin adeta oy patlaması yaşaması, özellikle de AFD Partisi’nin güçlenişi sadece eyaletlerde değil, Berlin’deki siyasi dengeleri de alt üst etme riski bulunan bir gelişme olarak yorumlanıyor. AfD’nin eyalet seçimlerinden güçlenerek çıkması partinin gelecek yıl yapılacak Federal Meclis seçimleri için de iddialı bir konuma gelmesine yol açabilecek bir gelişme. Kamuoyu yoklamaları Almanya için Alternatif Partisi'nin Pazar günkü eyalet seçimlerinde de beklenmedik oy oranına ulaşacağını gösteriyor. Saksonya’da AfD’nin yüzde 20’ye ulaşabileceği, CDU’nun kalesi olarak tanımlanan Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde ise en az yüzde 10 oranında oy alacağı tahmin ediliyor. Hessen’den sonra gelecek pazar günü CDU’nun güçlü olduğu eyaletlerde yaşanacak olası yenilgilerin faturasının Merkel’e çıkarılacağı belirtiliyor ve eyalet seçimlerinde oylarda ciddi gerilemeler yaşanabileceği endişesi parti teşkilatını kara kara düşündürüyor. Türkiye ile işbirliği yaparak AB üyesi Balkan ülkelerinin sınırlarının sığınmacılara tamamen kapatılmasını sağlamayı hedefleyen Merkel’in mülteci politikalarında izlediği yeni strateji, birçok siyasi uzmana göre, en azından gelecek pazara kadar, kendisine açılan cepheleri dağıtmak ve partisinin oy kaybını durdurmak için yeterli olmayacak. Basın tarafından ‘Süper Pazar’ olarak nitelen seçimlerde sandıktan çıkacak sonuçlar, yıllardır krizlerin üstesinden gelerek biriktirdiği kredisini kaybetme tehlikesiyle ile karşılaşan Başbakan Angela Merkel’in siyasi kaderini belirleyecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG