Erişilebilirlik

Almanya'da Sandık Çıkış Anketine Göre Merkel'in Dördüncü Kez Başbakan Olması Bekleniyor


Almanya'da halk, ülkeyi önümüzdeki dört yıl boyunca yönetecek hükümeti ve Bundestag olarak da bilinen Federal Meclis’i belirlemek için sandık başındaydı.

Sandık çıkış anketlerine göre CDU oyların yüzde 32'sini kazanıyor. Bu Başbakan Angele Merkel'e dördüncü dönem başbakanlık yapma fırsatı sunuyor.

Koalisyon ortağı SPD'nin oyları ise yüzde 20.

Ne kadar oy alacağı merakla beklenen aşırı sağcı İslam karşıtı AfD ise oyların yüzde 13'ünü kazanıyor.

Yeşiller yüzde 9, FDP ise yüzde 10'da.

Sol'un oy oranı da yüzde 9 görünüyor.

Sonuçların SPD için çok kötü olduğu yorumları yapılıyor. AfD'nin kazandığı oy oranına ise dikkat çekiliyor. AfD'nin Federal Meclis'te önemli oranda sandalyeye sahip olacağı belirtiliyor. AfD ülkenin en büyük üçüncü partisi konumuna yükseldi.

Seçim öncesi Merkel ve SPD AfD ile koalisyona gitmeyeceklerini belirtmişti.

Yapılan tüm anketler yeni meclisin altı gruptan oluşacağını gösteriyordu.

42 partinin yarıştığı seçime 4 bin 828 aday katıldı. Adaylardan bin 400'ü kadınlardan oluşuyor.

2005’ten bu yana başbakanlık koltuğunda oturan Angela Merkel'in Hıristiyan Demokratları (CDU) ve kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) ile Martin Schulz'un liderliğindeki Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) iktidar ortaklıklarının seçim sonrasında da süreceği tahmin ediliyor.

299 seçim bölgesinin bulunduğu Almanya'da seçmenler, yeni meclisin 598 üyesini belirlemek için iki oy kullandı. Seçmenler ilk oylarını kendi bölgelerindeki milletvekili adayına, ikinci oylarını da seçtikleri partiye verdi. Almanya seçim sistemine göre, partinin aldığı oylar nedeniyle fazladan milletvekili çıkarmak mümkün. 2013'teki seçimde partilerin oy dağılım oranına göre meclise 33 milletvekili daha eklenmiş, toplam milletvekili sayısı 631 olmuştu.

Almanya’nın doğrudan ve oransal seçim sistemlerini birleştiren bir şekilde Federal Meclis üyelerini belirlemesinin nedeni eskiye dayanıyor. 1918’de kurulan ve 1933’e kadar devam eden Weimar Cumhuriyeti’nde küçük partilerin meclisi tıkaması ve bu tıkanıklığın ülkeyi Nazi idaresine taşıması yönündeki deneyim, İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan Federal Almanya’nın yüzde 5’lik seçim barajını onaylamasına yol açmıştı.

Türkiye kökenli 92 aday yarıştı

19. kez yapılacak federal seçimde farklı partilerden 92 Türkiye kökenli aday da yarıştı. Almanya'daki toplam 61 milyon seçmenin yüzde birinden biraz fazlasını Türk kökenliler oluşturuyor. 720 bin Türkiye kökenli seçmenin bulunduğu ülkede, listedeki yerleri ve seçim bölgeleri göz önünde bulundurulduğunda Türkiye kökenli milletvekili sayısının şu andaki meclise göre artması bekleniyor. 2013 yılında yapılan seçimlerde dört partiden 11 Türkiye kökenli milletvekili seçilmişti. 24 Eylül’de bu sayının 15’e çıkacağı tahmin ediliyor. Türk kökenlilerin kurduğu Alman Demokratlar Birliği Partisi ADD, Türkiye kökenlilerin Almanya'da en yoğun yaşadığı eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya'da seçimlere katılıyor. ADD'nin aday sayısı 14, ancak anketlere göre bu partinin adaylarının seçilme şansı çok az.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG