Erişilebilirlik

Almanya'ya 30 Bin Mülteci Ulaştı


Geçen haftasonunda Avusturya’nın, Macaristan'dan yürüyüşe geçerek gelen çoğunluğu Suriyeli ve Afgan mülteciye sınırlarını açmasıyla Viyana üzerinden son üç gün içinde özel tren ve otobüslerle Almanya’ya gelen mülteci sayısı 30 bini aştı.

Cumartesi günü 7 bin civarında mültecinin geldiği Münih Garı’na pazar günü yaklaşık 14 bin, dün de 11 bin civarında mülteci ulaştı. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gara alınmayarak günlerce sokaklarda bekletilen ve kendi deyimleriyle ‘perişan olan’ mültecilere yardım elini uzatan Almanya’da halkın çoğunluğunun insancıl tepkisi, yardımseverliği ve bitkin halde gelen mültecileri üzerlerinde ‘Welcome/Hoşgeldiniz’ yazılı pankartlarla karşılamaları hem şaşkınlık hem de hayranlık uyandırdı.

Vatandaşların mültecilere gıda ve giyecek eşya ve çocuklara da oyuncaklar dağıttığı görüntüler tüm Avrupa televizyonlarında manşetten ve ana haber olarak duyuruldu. Birçok Türk sivil toplum kuruluşu da mültecileri karşılamak, ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olmak için harekete geçti. Gönüllü yardım yapan örgütlerden DİTİP’ten Murat Karaman, insanlık dramına dönüşen mülteci akını karşısında ellerinden geldiği kadar destek sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Bu arada Başbakan Merkel, sınırların geçici bir süreliğine mültecilere açıldığını söylerken, bu sürenin ne zaman sona ereceği konusunda henüz bir tarih açıklamadı, ancak Berlin’deki yorumlarda Almanya’nın istisnai tavrının kalıcı olmayacağı vurgulanıyor.

Buna paralel Merkel yönetimindeki koalisyon hükümeti sığınmacılara ilişkin bir dizi karar aldı. Sığınmacıların giderlerinin karşılanması için gelecek yılın bütçesinde ayrılan 3 milyar Euro’nun 6 milyar Euro’ya çıkarılması öngörülürken, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan gibi gibi Balkan ülkelerinin ‘AB'ye dahil olmayan güvenli ülke’ kategorisine alınması kararlaştırıldı. Buna göre bu ülkelerden geleceklere sığınma hakkı tanınmayacak, sığınma başvurusunda bulunanlar ise bir hafta içinde sınırdışı edilebilecek.

Bu arada son haftalarda büyük infiale sebep olan mülteci yurdu kundaklama eylemleri de hız kesmiyor. Hafta sonundan bu yana dört mülteci barınağı daha kundaklandı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
Linki indirmek için

Almanya'da mültecilere yönelik saldırılar konusundaki haberler ağırlıklı olarak doğudaki eyaletlerden geliyor. Ancak benzer eylemler Almanya'nın batısında yapılıyor, nitekim ülkenin en zengin eyaleti olan Baden-Württemberg’de Rottenburg kentinde sığınmacıların kaldığı konteynerin kundaklanması sonucunda çıkan yangında beş sığınmacı yaralandı, konteyner kullanılmaz hale geldi.

Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen, sığınmacılara karşı şiddetin artmasından büyük endişe duyduğunu ve yaşananların aşırı sağcılar arasında daha fazla radikalleşmeye yol açtığını, ileride aşırı sağcı terör örgütlerin ortaya çıkabileceğini söyledi. Yetkililer Almanya‘ya bu yıl toplam 800 bin mültecinin geleceğinden yola çıkıyor. Ülkedeki en yüksek sığınmacı sayısı Yugoslavya Savaşı’nın olduğu 1992 yılında 440 bin olarak kayıtlara geçmişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG