Erişilebilirlik

Almanya ve Fransa Yunanistan Konusunda Anlaştı


Brüksel’de düzenlenen zirvede varılan anlaşmaya göre Yunanistan hem Avrupa Birliği hem de Uluslararası Para Fonundan yardım alacak.

Almanya ve Fransa, Yunanistan’a ekonomik yardım planında anlaştı.

Brüksel’de düzenlenen zirvede varılan anlaşmaya göre Yunanistan hem Avrupa Birliği hem de Uluslararası Para Fonundan yardım alacak.

Avrupa Birliği başkanı Herman Van Rompuy’un, planı diğer üyelere de onaylatması gerekiyor.

Avrupa para birimini kullanan 16 ülkeden biri olan Yunanistan büyük bütçe açığı ve ağır dış borunun yarattığı ekonomik krizden çıkmaya çalışıyor. Kurtarma paketi isteğinde bulunmayan Yunanistan, aşırı yüksek faizle borç almak istemiyor.

Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları haftalardır süren gerginliklerin ve yoğun tartışmaların ardından Yunanistan’daki krizin üstesinden gelinmesine yönelik bir çözüm konusunda uzlaştı. Liderlerin anlaştığı yardım paketinin şekillenmesinde Avrupa Birliği’nin en güçlü ekonomisine sahip olan Almanya’nın etkisi net şekilde hissediliyor.

Sorunun nasıl çözüleceğinden çok ne zaman çözüleciğine odaklanan Yunanistan’ı tamamen tatmin eden yardım planının yapısını Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy açıkladı. Van Rompuy, uzlaşının hem Uluslararası Para Fonu’nun devreye girdiği, hem de Euro Bölgesi ülkelerinin ikili kredilerine dayanacak bir niteliğe sahip olacağının altını çizdi. Van Rompuy yapılacak olası yardımlarda aslan payının Avrupa Birliği’nde olacağını özellikle vurguladı.

IMF’nin bir Euro Bölgesi ülkesinin yaşadığı sorunlar nedeniyle devreye girmesi fikri, Fransa başta olmak üzere bazı çevrelerce utanç verici bir durum olarak değerlendiriliyordu. Ancak sonuçta Almanya’nın isteği doğrultusunda IMF devereye sokuldu. Van Rompuy bu adımda sıradışı bir boyut olmadığı görüşünde. IMF’nin devreye sokulmasının mucizevi bir sonuç olmadığını söyleyen Van Rompuy, bunun sadece çözümün parçası olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği Başkanı, Yunanistan’ın piyasalara yönelik olarak haftalardır beklediği güçlü mesajın da verildiği görüşünde. Van Rompuy, Euro Bölgesi’nin Yunanistan’ı hiçbir zaman yarı yolda bırakmayacağını gösterdiğini söyledi.

Varılan uzlaşıdan memnun olan bir başka isim de Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’ydu. Varılan uzlaşının Yunanistan için sağlam bir güvenlik ağı oluşturduğunun altını çizen Barroso, bunun aynı zamanda Euro Bölgesi’ne istikrar sağladığını belirtti.

Yardım mekanizması Almanya'nın isteği üzerine çok sıkı kurallara bağlandı.

Belirlenen kurallar çerçevesinde Atina, Euro ülkelerinden kredi almak istediğinde piyasa değerlerinin altında bir faiz oranıyla borçlanamayacak ve Yunanistan'ın bir kredi talebinde bulunması durumunda AB Komisyonu ile Avrupa Merkez Bankası'nın olumlu görüşü ve Euro Bölgesi ülkelerinin tamamının onayı gerekecek. Yardım mekanizması ancak çok büyük zorluk durumunda ve başka bir çözüm yolu olmadığında devreye sokulabilecek.

XS
SM
MD
LG