Erişilebilirlik

Almanya ve Fransa’da Terör Operasyonları


Alman polisi 17 yaşındaki bir kişiyi Berlin’de intihar saldırısı düzenleyeceği şüphesiyle gözaltına aldı.

Brandenburg eyaleti polisi siyasi sığınma başvurusu bulunan gencin Berlin’e 100 km uzaklıktaki Gerswalde kasabasında yakalandığını belirtti. Şüpheli, ailesine Cihat’a katıldığı yönünde mesaj attığının belirlenmesinden sonra yakalandı.

Yetkililer, WhatsApp mesajının geçen hafta atıldığını belirtiyor.

Genç, polis tarafından hala sorgulanıyor. Bu aşamada polisin elinde şüphelinin saldırı düzenleneceğine dair bir kanıt olmadığı belirtiliyor.

İçişleri Bakanlığı, kısa bir süre içinde bir saldırı olacağına dair belirti olmadığını açıkladı.

Eyalet İçişleri Bakanlığı şüphelinin Suriye uyruklu olduğunu belirtse de soruşturmacılar bu bilgiye şüpheyle yaklaşıyor ve aslında bir Kuzey Afrika ülkesinden olabileceğini, kendisini Suriyeli gibi göstermiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Adı açıklanmayan genç 2015’te tek başına Almanya’ya gitti ve sığınma başvurusunda bulundu. 2016’dan bu yana da sığınmacılar için Gerswalde’de yapılan bir evde kalıyordu. Salı günü evde yapılan bir operasyonda gözaltına alındı.

Almanya’da geçen yıl bazı terör saldırılarına hedef olmuştu. Berlin’de Noel pazarında kamyonla düzenlenen saldırıda 12 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyı Almanya’da sığınma başvurusu kabul edilmeyen Tunuslu genç düzenlemiş, saldırıyı IŞİD üstlenmişti.

Fransa’da IŞİD ile bağlantılı hücre evi çökertildi

Fransız yetkililer, aralarında eski bir Guantanamo tutuklusunun da bulunduğu 6 kişinin IŞİD’e eleman kazandırmak suçlamasıyla tutuklandığını belirtti.

Fransız yetkililer, şüphelilerin Bordeaux kentinde yakalandığını aralarında 2009’da Guantanamo’dan serbest bırakılan Sabir Mahfuz Lahmar’ın da olduğunu kaydetti.

Lahmar, Bosna’da Amerikan Büyükelçiliği’ne bombalı saldırı düzenleme şüphesiyle yakalanan 6 Cezayirli’den biriydi. Adalet Bakanlığı suçlamaları daha sonra geri çekti ama Lahmar yıllarca cezaevinde kaldı.

Fransız yetkili 48 yaşındaki Lahmar’ın 4 erkek ve 2 kadından oluşan grubun en yaşlısı olduğunu kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG