Erişilebilirlik

Almanya Türkiye’nin İsteğini Değerlendiriyor


Jan Boehmermann
Jan Boehmermann

Almanya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında sert ifadeler kullanarak şiir yazan televizyon komedyeni hakkında Türkiye’nin soruşturma isteğini değerlendiriyor. Açıklamayı Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü yaptı.

İstek, Avrupa’ya yönelik sığınmacı krizini çözebilmek için Türkiye’ye ihtiyacı olan Merkel için zor bir tercih anlamına geliyor.

Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert Türkiye’nin komedyen Jan Boehmermann ile ilgili resmi bir soruşturma açılmasını istediğini söyledi.

Boehmermann söz konusu şiiri iki hafta önce ZDF televizyonunda okumuştu. Bir başka kanalda da Erdoğan ile ilgili eleştirel bir şarkı okunmuştu. Almanya Büyükelçisi, geçen ay Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak şarkı nedeniyle protesto edilmişti.

Alman hükümeti şarkıyı ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirse de şiir ile arasına mesafe koymuştu. Seibert, Merkel ve Davutoğlu’nun şiirin küçük düşürücü olduğu yönünde hemfikir olduğunu kaydetti.

Alman yasaları yabancı bir devlet başkanına aşağılamayı 3 yıla kadar hapis ile cezalandırabiliyor. Bununla birlikte bu tür suçlar sadece gündemdeki ülkenin istemesi ve Alman hükümetinin izin vermesi ile soruşturuluyor.

Seibert, yetkililerin soruşturma için düşüneceğini, bununla birlikte Merkel’in ifade özgürlüğüne çok önem verdiğini belirtti.

Alman yetkililer, Türkiye’nin bu konudaki sert eleştirilerine rağmen Erdoğan ile daha fazla anlaşmazlık yaşamak istemiyor gibi görünüyor. Merkel, Avrupa Birliği ve Türkiye arasında sığınmacı krizine çözüm bulma amacıyla varılan anlaşmaya liderlik etmiş durumda.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG