Erişilebilirlik

Almanya-Türkiye Krizinde NATO Formülü Devrede


NATO, Konya Askeri Üssü’ne Alman parlamenterlerce yapılacak ziyarete Ankara’nın izin vermemesi üzerine devreye girdiğini doğruladı. Yazılı açıklamada, Alman parlamenterlerin NATO heyeti içinde yer alarak 8 Eylül'de üssü ziyaret edeceği duyuruldu. Türk Dışişleri Bakanlığı ziyareti teyit etti.

NATO Sözcüsü Dylan White yazılı açıklamasında, Alman parlamenterlerce Konya Askeri Üssü’nün ziyaret edilmesi için, NATO’nun ilerleme kaydettiğini bildirdi. Açıklamada, NATO heyeti olarak 8 Eylül’de gerçekleştirilmesi planlanan ziyarette Alman parlamenterlerden katılımcılara yer verileceği anımsatıldı. Açıklamaya göre IŞİD ile mücadelede uluslararası koalisyon tarafından aktif olarak kullanılmakta olan Konya’daki askeri üsse yapılacak ziyarette heyete, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller başkanlık edecek.

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan da NATO tarafınca açıklama yapılması üzerine son durum teyit edildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, NATO bünyesinde ziyarete ilişkin müzakerelere devam edildiğini ifade etti. NATO Genel Sekreteri’nce Bakan Müftüoğlu ve Alman mevkidaşı Sigmar Gabirel arasında diyaloglar yürütüldüğünü anımsatan Müftüoğlu, “Türkiye, tüm NATO harekâtlarının ve misyonlarının başarıyla icrasına yönelik kapsamlı katkılarını sürdürmektedir. Alman parlamenterlerin bir NATO heyeti içinde Konya’daki AWACS Misyonunda görevli Alman askerleri ziyareti konusundaki yaklaşımımız da bu geri planda belirlenmiştir” dedi.

İncirlik Üssü’nde uzlaşma sağlanamamıştı

Alman Dışişleri Bakanı Gabriel, 5 Haziran’da Ankara’ya yaptığı ziyarette Adana’daki İncirlik Askeri Üssü’ne uzun süredir Alman parlamenterlerce yapılacak ziyarete Türkiye tarafınca izin verilmemesi nedeniyle çözüm aramıştı. Türk Bakan Çavuşoğlu ise, PKK ve FETÖ mensuplarınca Almanya’da faaliyetler yürütüldüğünü hatırlatarak, “İkili ilişkilerimizi olumsuz etkileyen bir atmosfer mevcut maalesef” diyerek İncirlik Askeri Üssü’nü açmayacaklarını açıklamıştı. Gabriel de, ortak basın toplantısında, Türkiye’nin iç siyaset ile karar aldığını belirterek, “Alman Anayasası gereği ordumuz orada kalamaz. Bu Türkiye’nin kararıdır” ifadelerini kullanmıştı.

O gün Gabriel ve Çavuşoğlu, İncirlik’ten Alman Ordusu’nun ayrılabileceğini karşılıklı kabullenmişken; Konya Askeri Üssü’nün Alman parlamenterler ziyaretine açılabileceği söylendi. Ancak sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da Türk kökenlilerle buluşma toplantıları düzenlenmesi engellenince Ankara’nın tavrı değişikliğe uğradı. Almanya tarafı, 14 Temmuz’da Türkiye’nin adeta son dakikada kendilerine Konya’nın ziyarete açık olmayacağını bildirdiğini duyurdu.

Son haftalarda Türkiye ile Almanya arasında karşılıklı sert mesajlar verilmesine ise devam ediliyordu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG