Erişilebilirlik

Almanya Türkiye'deki Vatandaşlarını Yine Uyardı


İstanbul'un en kalabalık yerlerinden biri olan İstiklal Caddesi'ndeki patlama sonrasında Almanya Dışişleri Bakanlığı kentte bulunan Alman turistlere ’Bulunduğunuz otellerden çıkmayın’ uyarısı yaptı.

Bakanlık internet sitesinde yer alan uyarıda, Ankara ve ülkenin diğer büyük kentlerinde bulunan Almanlara ‘dikkatli olmaları ve Türk yetkililerle, Federal Dışişleri Bakanlığı’nın güncellenen uyarılarını takip etmeleri ve medyadaki haberleri izlemeleri’ tavsiye edildi.

Bugün yaşanan ve en az beş kişinin yaşamını yitirdiği terör eylemi öncesinde, Almanya geçen çarşamba günü Türkiye'deki temsilciliklerine yönelik IŞİD örgütüyle bağlantılı ciddi terör tehdidi olduğunu açıklayarak, Ankara Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu, Ankara ve İstanbul'daki Alman okulları ve Goethe Enstitüsü’nü önce perşembe günü, ardından da pazartesi gününe kapatma kararı almıştı.

Alman temsilcilik ve kuruluşlarında güvenlik önlemlerinin artırıldığını açıklayan Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Alman vatandaşlarının güvenliğinin kendileri için öncelik taşıdığını belirterek, “Türkiye'deki Alman temsilciliklerine karşı terörist saldırı hazırlığı içinde bulunulduğuna dair çok somut ve ciddiye alınması gereken bazı işaretler ulaştı. Alman vatandaşları ve bu temsilciliklerde çalışıp öğrenim gören insanların korunması için bu temsilcilikleri kapatma kararı aldık” şeklinde konuştu.

Almanya’nın kapatma kararının güvenlik birimleriyle irtibata geçilmeden alındığını öne sürerek, bunu sert bir biçimde eleştiren İstanbul Valiliği ise, “Bazı yabancı ülke temsilciliklerinin tedbirler geliştirmeye çalıştığı ve kamuoyumuzu olumsuz etkileyebilecek tasarruflarda bulunduğu görülmektedir” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Perşembe günü ve dün Alman basınında çıkan haberlerde, Alman temsilciliklerine yönelik terör tehdidi uyarısının Alman istihbaratı birimi BND’ye, MİT, CIA ve Peşmerge istihbaratlarından iletildiği öne sürülmüştü. Konuyla ilgili haberleri Federal Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün yalanlamaması dikkat çekerken, medyada BND’ye, saldırıyı düzenlemesi beklenen teröristin adı, fotoğrafı ve telefon numarasının iletildiği iddiasına da yer verildi.

Geçen ocak ayında İstanbul'da Sultanahmet Meydanı’nda IŞİD'in üstlendiği terör saldırısında 12 Alman turist hayatını kaybetmişti. Bunun ardından Federal Dışişleri Bakanlığı internet sayfasında Türkiye'ye seyahatlerle ilgili güvenlik uyarıları güncellenerek, İstanbul ve diğer büyük kentlere gitmeyi planlayan Almanların kamuya açık ve kalabalık yerlerden, toplu taşıma araçlarından ve turistik noktalardan uzak durmaları tavsiye edilmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG