Erişilebilirlik

Almanya Steudtner Hakkındaki İddianameye Tepkili


Türkiye'de tutuklanan Alman vatandaşı insan hakları aktivisti Peter Steudtner hakkında 15 yıla kadar hapis cezası talep edilmesi Almanya’da sert tepkilere neden oldu.

Federal Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Başbakan Angela Merkel adına yaptığını söylediği açıklamada, istenen cezayı ‘kabul edilemez ve tamamıyla anlaşılmaz’ olarak tanımladı.

"Alman hükümeti olarak Türkiye’den beklentimiz, anlaşılmaz nedenlerle tutuklanan Alman vatandaşlarının serbest bırakılması" diyen Seibert, bu amaçla tüm olanakları kullanarak, çeşitli girişimlerde bulunduklarını duyurdu.

Federal Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü de, hafta sonunda Türk yetkililerle konu hakkında bağlantı kurulduğunu doğruladı. Sözcü, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Can Tuncay tarafından hazırlanan iddianamenin kendilerine ulaşmadığını, suçlamayla ilgili detayları Steudtner’in Türk avukatından öğrendiklerini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel dün yaptığı açıklamada, Steudtner hakkındaki haberleri büyük endişeyle karşıladığını belirterek, Alman hükümetinin Türkiye'de tutuklu Alman vatandaşlarını Almanya'ya geri getirmek için her türlü girişimde bulunduğunu söylemişti.

Sol Parti adına bir açıklama yapan Federal Meclis milletvekili Sevim Dağdelen ise, Türkiye’nin ‘tutarsız bir politikası’ olduğunu öne sürerek, buna örnek olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türkiye-Almanya ilişkilerinin normalleşmesi gerektiğini söyledikten bir gün sonra, Steudtner'le ilgili iddianameninin açıklanmasını gösterdi.

Dağdelen, "İnsanları rehin alan bir hükümet Almanya’nın partneri olamaz" dedi. Peter Steudtner’in görevli olduğu insan hakları kurumu Amnesty İnternational’in Almanya Başkanı Marcus Beeko da Türkiye’yi eleştirdi ve "Türk hukuk sistemi politik olarak manipülasyon altında" şeklinde görüş belirtti.

Steudtner'in tutuklanması sonrasında Almanya'yla Türkiye arasında son 1,5 yılda yaşanan gerilim daha da artmış, Berlin Ankara’ya yönelik adımlar atma kararı almıştı.

Bu kapsamda Türkiye için seyahat uyarısının kapsamı genişletilirken, Türkiye'de yatırım yapmak isteyen Alman şirketlere kredi garantilerinin gözden geçirileceği açıklandı.

Ayrıca Başbakan Merkel, Türkiye'yle AB’ye tam üyelik müzakerelerini sona erdirip erdirmeme konusunu, AB zirvesinde Avrupalı liderlerle görüşeceğini duyurdu.

Bu konuyla ilgili Alman basınına yansıyan haberlere göre, Almanya AB Komisyonu’ndan, Türkiye’nin üyelik kriterlerini yerine getirip getirmediği konusunda resmi bir rapor hazırlamasını talep edecek.

Diplomatik kaynaklar, söz konusu raporun olumsuz olacağını, böylece Türkiye'yle üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesi yönündeki baskının da artacağı belirtiyorlar.

AB üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları 19-20 Ekim günlerinde Brüksel’de bir araya geliyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG