Erişilebilirlik

Almanya İskenderun’da Askerlerine Saldırıdan Rahatsız


Alman askeri personel Türkiye'nin istediği Patriot füzesavar bataryalarının idaresinden sorumlu
Alman askeri personel Türkiye'nin istediği Patriot füzesavar bataryalarının idaresinden sorumlu
Hatay’ın İskenderun ilçesinde Patriot hava savunma sistemlerinin sevkiyatını yapan Alman askerlerinin başına bir grup göstericinin çuval geçirmeyi denemesinin yankıları sürüyor.

Alman Federal Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre geçen Salı günü toplam yedi Alman asker, İskenderun’un Şehit Pamir Caddesi’nde alışveriş yaparken yaklaşık 30 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Saldırıda askerlerden en az birinin başına çuval geçirilirken, olaya müdahale eden çevik kuvvet ekipleri saldırıya karışan göstericileri gözaltına aldı.

Açıklamaya göre saldırıya uğrayan Alman askerleri, kendilerine çuval geçiren kişilerden şikayetçi olmadı. Olayı sert bir dille kınayan Federal Savunma Bakanlığı sözcüsü Stefan Paris, Federal Hükümet’in Patriot bataryalarının konuşlandırılması için Türkiye’ye giden Alman askerlerinin daha iyi korunmasını beklediğini açıkladı.

Bakanlık sözcüsü, Türkiye’de fikir özgürlüğüne saygı duyduklarını, ancak bunun şiddet yoluyla ifadesinin kabul edilemez olduğunu söylerken, ‘Active Fence Turkey’ adı verilen operasyon kapsamında Türkiye’de bulunan Alman askerlerin görev yaptıkları kentlerde serbestçe dolaşabilmelerinin güvenlik önlemlerinin artırılarak garanti altına alınmasını talep etti.

Federal Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schaefer ise, olayı ‘yeteri derecede ciddiye aldıklarını’ ve diplomatik girişimde bulunarak Türk tarafı ile ilişki kurduklarını duyurdu.

Hükümetteki Birlik Partileri’nin Dış Politika sözcüsü Henning Otte, Alman askerlerinin Türkiye tarafından davet edildiğini, yapılan saldırının bu açıdan kabul edilemez olduğunu ve Türk makamlarının benzer bir olayın yaşanmaması için tüm önlemleri alması gerektiğini söyledi.

Almanya’nın en çok satan gazetesi olan Bild, olayı ‘Askerlerimize Türkiye’de saldırı’ manşetiyle verirken, Die Welt ise haberi ‘Çapulculardan Federal Ordu mensuplarına saldırı’ şeklinde duyurdu. Diğer gazeteler gibi Die Welt de aşırı solcu, milliyetçi ve radikal İslamcı grupların Patriotlar’ın Türkiye'de konuşlandırılmasına karşı olduğunu ve protesto gösterileri düzenlediklerini yazdı.

Türkiye’nin NATO kapsamında talep ettiği Patriot füzesavar sistemini ve bunları kullanacak olan Alman askerlerin bir bölümü bu hafta başında bölgeye gitti. Bataryaları taşıyan gemiye yüklemeyi yapan ve İskenderun’da gemiyi boşaltmayı da üstlenen 60 kişilik askeri ekibin yanısıra toplam 350 Alman askerin Türkiye’de görev yapacağı açıklanmıştı.

Federal Meclis’in süresini bir yıl ile sınırlandırdığını operasyon kapsamında Alman füze savunma sistemlerinin Türkiye’nin büyük şehirlerini Suriye’den gelecek saldırılara karşı koruması amaçlanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG