Erişilebilirlik

Almanya Sınırdışı İşlemlerini Sertleştiriyor


Bakanlar Kurulu'na sunulan yasa tasarısına göre, suç işleyen ya da terör örgütüne üye olan yabancılar daha hızlı sınırdışı edilecek ve iki yıldan fazla hapis cezası alarak sınırdışı edilenlerin girişleri tamamen yasaklanacak

Almanya'da radikal İslamcı örgütlere üye olanlarla ilgili tartışmalara paralel yabancıların oturma izinlerini düzenleyen yasada değişikliğe gidilmesi kesinleşti.

Federal İçişleri Bakanlığı suça karışan, terör örgütüne üye olan yabancıların sınır dışı edilmesini kolaylaştıran yasa tasarısını Bakanlar Kurulu’na sundu. Buna göre suç işleyen ya da terör örgütü ile ilişkisi saptananlar daha hızlı sınırdışı edilecek ve iki yıldan fazla hapis cezası alarak sınır dışı edilenlerin Almanya’ya geri gelmeleri tamamen yasak hale gelecek.

Olumlu bir gelişme ise geçici oturum sahibi göçmenlerin haklarının genişletilmesi. Buna göre, geçimini kendisi temin eden, Almanca konuşabilen çocuk sahibi göçmenler altı yıl, çocuk sahibi olmayalar ise sekiz yıl aralıksız Almanya’da yaşadıktan sonra süresiz oturum alabilecek.

Öte yandan geçici oturum hakkına sahip yabancılar herhangi bir suç işlemeleri ve iki yıldan fazla hapis cezası almaları halinde sınırdışı edilebilecekler ve ülkeye yeniden girişleri 10 yıla kadar yasaklanabilecek.

Terör örgütlerini destekleyen kişiler de suç işlememiş bile olsalar daha hızlı biçimde sınırdışı edilebilecek.

Bu yeni uygulamaya göre Almanya’nın anayasal düzenini tehdit eden terör örgütlerine destek verenler, terörü destekleyen kuruluşlara üye olanlar, teröristlere yataklık yapanlar ve terör propagandası yapanlar sınırdışı edilebilecek.

Söz konusu yasa terör örgütleri arasında ayırım yapmaksızın IŞİD ve PKK gibi Almanya ve AB’nin yasaklı terör listesinde bulunan tüm terör örgütlerini kapsayacak.

Yeşiller Partisi’nden Federal Parlamento eski milletvekili hukukçu Memet Kılıç alınan kararın göçmenlerin haklarının sınırlanması olarak yorumluyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere bundan kısa bir süre önce terörle mücadele kapsamında IŞİD ve diğer terör örgütlerine katılımları engellemeye yönelik olarak hazırlanan başka bir yasa tasarısı ile Alman vatandaşı olan terör şüphelilerinin pasaportlarına el konulacağını ve kimlik kartlarının da iptal edileceğini açıklamıştı.

İçişleri Bakanı bu uygulamayla radikal cihatçıların normal kimlik kartlarını kullanarak Türkiye’ye, oradan da Suriye’ye seyahatlerini engellemeyi hedeflediklerini duyurmuştu.

Avrupa'dan şimdiye dek 3 bin kişinin radikal IŞİD örgütüne katıldığını tahmin ediyor. Almanya'dan IŞİD'e katılan en az 550 kişinin büyük bir kısmının Türkiye üzerinden örgüte gittiği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG