Erişilebilirlik

Almanya Seçimlerinde AfD Şoku


Üç eyalette yapılan meclis seçimlerinde mülteci ve İslam karşıtı söylemleri ile çıkış yapan Almanya için Alternatif Partisi AfD oy patlaması yaptı. Parti, Almanya’nın doğusundaki Saksonya-Anhalt eyaletinde oyların yüzde 23’ünü alarak eyalette ikinci parti oldu

Almanya'da üç eyalette de aynı gün düzenlendiği için 'Süper Pazar' olarak nitelendirilen Meclis seçimlerinde mülteci ve İslam karşıtı söylemleri ile çıkış yapan Almanya için Alternatif Partisi AfD’nin aldığı sonuçlar Berlin’de siyasi şok etkisi yarattı.

Bir çok siyasi gözlemeci tarafından ‘ırkçı’ olarak tanımlanan AFD, Almanya’nın doğusundaki Saksonya-Anhalt eyaletinde oyların yaklaşık yüzde 23’ünü aldı. Halen CDU-SPD koalisyon hükümetinin iktidarda olduğu eyalette CDU oyların yüzde 30’unu, SPD ise yüzde 12’sini aldı. Sol Parti yüzde 17, Yeşiller ise yüzde 5’le meclise girdi. Uzmanlar, Saksonya-Anhalt eyaletinde ikinci sıraya yerleşen AfD’nin rekor düzeydeki oy oranını, yabancılara karşı duyulan önyargı ve düşmanlığın, Almanya’nın doğusundaki eyaletlerde çok daha yoğun olmasıyla ilişkilendiriyor.

Toplamda 13 milyona yakın seçmen, sandık başına giderken, seçimlerin yapıldığı üç eyaletten dikkat çeken bir diğeri ise, Almanya’nın en refah seviyesi yüksek eyaleti Baden-Württenberg oldu. Diğer eyaletlerde olduğu gibi burada da ilk kez seçime kalan AfD bu eyalette de büyük sürpriz yaparak yüzde 15 oyla üçüncü parti konumuna geldi. Angela Merkel’in partisi CDU’nun geleneksel kalesi olarak bilinen ve 2012’ye kadar 58 yıl aralıksız iktidarda kaldığı Baden Württemberg’de son seçiminde SPD ile koalisyon kurarak hükümete geçen Yeşiller, aldıkları yüzde 31 oyla bu akşam sonrasında da iktidara en yakın parti olarak görülüyor. Yüzde 13 gibi düşük bir oranda oy alan ve AfD’nin arkasına düşen SPD’nin arzusu Yeşiller’le koalisyona devam etmek. CDU aldığı yüzde 27‘lik oy oranı ile ikinci parti kalarak, eyalette tekrar yönetimi kazanmayı başaramadı ve hayal kırıklığı yaşadı.

Rheinland-Pfalz eyaletinde CDU’nun Başbakan adayı olan ve Angela Merkel’in olası halefi olarak tanımlanan Julia Klöckner, mültecilere yönelik sert çıkışları ile AfD’ye gidecek oyları engellemeye çalışmıştı. Buna rağmen AfD bu eyalette de başarılı oldu ve yüzde 11‘lik bir oy oranı yakaladı. Yapılan ilk analizlerde CDU’nun sağ kanadından seçmenlerin AfD’ye kaydığı belirtildi. CDU, yüzde 32 oranında oy alırken, SPD yüzde 37 ile eyalette birinci parti oldu. Ancak eyalette yeni koalisyonun hangi partiler tarafından kurulacağı netleşmedi. Rheinland Pfalz’da liberal FDP yüzde 6, Yeşiller Partisi ise yüzde 5 civarında oy topladı.

2017’deki genel seçimlerinin bir provası olarak değerlendirilen eyalet seçimlerinde, Almanya için Alternatif AfD’nin oy patlaması ve Hristiyan Demokrat CDU ile Berlin’deki hükümet ortağı SPD’nin aldığı oy oranı Başbakan Angele Merkel’in izlediği sığınmacı siyasetine tepki olarak yorumlanıyor. Sonucun faturasının Merkel’e çıkarılabileceği ve üzerindeki baskının artacağı görüşü hakim.

Almanya, geçtiğimiz yıl bir milyonu aşkın sığınmacıyakapılarını açmıştı. Bu arada seçimlerde istediğini bulamayan SPD’de de genel başkanı Sigmar Gabriel’in liderliğinin de tartışmaya açılabileceği tahmin ediliyor.

Eyalet seçimlerinin tartışmasız galibi AfD’nin temsil edildiği eyalet meclis sayısı 8’e yükseldi. Bu partiye oy verenlerin önemli bir bölümünün sığınmacı akınından endişe duyan seçmenlerden oluştuğunu, ancak AfD’nin önümüzdeki aylardaki kampanyalarında özellikle İslam karşıtlığı konusuna ağırlık vererek, 2017 federal seçimlerinde de başarılı olabileceği dile getiriliyor. Kamuoyu araştırmacıları 2017’deki seçimlerde AfD’nin ülke çapında yüzde 10'u aşacağı öngörüsünde bulunuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG