Erişilebilirlik

Alman Seçimlerinde Türk Milletvekili Patlaması


Berlin'deki federal meclis binası, Reichtag
Berlin'deki federal meclis binası, Reichtag
Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in federal seçimdeki tarihi zaferinin yankıları sürüyor.

Merkel ve Hıristiyan Birlik partileri son 20 yılın en iyi seçim sonucunu elde ederken, kıl payı farkla tek başına iktidar olmasını sağlayacak mutlak çoğunluğa ulaşamadı. Hesapları bozan bu durum sonrası yeni hükümet için ince hesaplar yapılmaya başladı.

Berlin’de yapılan kulisler ve yorumlar son ortağı liberal FDP meclis dışında kalınca muhalefetten ortak aramak zorunda kalan Merkel'in SPD ile ortaklık arzuladığı şeklinde. Ancak SPD'nin taban örgütleri Almanya'da 'Büyük Koalisyon' olarak tanımlanan bu ortaklığa pek sıcak bakmıyor ve karşı tavır koyuyor.

Başbakan Merkel’in SPD olmadığı durumda Yeşiller’e koalisyon ortaklık teklifi etmesi bekleniyor. Öte yandan sandıktan beklediği sonucu alamayan diğer partilerdeki istifa depremi sürüyor. Dört yıl Merkel'in koalisyon ortağı olan Hür Demokrat Parti FDP, Almanya tarihinde ilk defa yüzde 5 barajını aşamayınca Genel Başkan Philipp Rösler istifa etmişti.

Beklediği sonucu alamayan bir diğer parti olan Yeşiller ise tarihinin en büyük krizi ile karşı karşıya. Partinin kurucu isimlerinden Eşbaşkan Claudia Roth'un istifasının ardından, Yeşiller'in simge isimlerinden, başbakan adayı ve Federal Meclis Grup Başkanı Jürgen Trittin de istifasını açıkladı. Partinin diğer Eşbaşkanı Cem Özdemir ise Pazar günü görevini bırakabileceğini ifade ettikten sonra, dün Kasım’da yapılması öngörülen kurultayda yeniden aday olabileceğini açıkladı.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00
Linki indirmek için

Bu arada Pazar günü yapılan seçimlerde Türkiye kökenli milletvekili patlaması yaşandı ve dört ayrı partiden tam 11 Türkiye kökenli milletvekili Federal Meclis’e girdi. Seçilen Türkiye kökenliler arasında şüphesiz en dikkat çekici olanı Hristiyan Demokrat CDU'nun ilk Türkiye ve Müslüman kökenli adayı Cemile Giousouf'un meclise girebilmesi. Bundan birkaç yıl öncesine kadar Almanya'nın göçmen ülkesi olduğunu bile kabul etmeyen CDU'nun Merkel yönetiminde bu bağlamdaki açılımının simgesi olarak nitelenen olay Alman medyasında da büyük yankı buldu.

Batı Trakyalı göçmen bir ailenin çocuğu olan ve Almanya'da doğan 35 yaşındaki Cemile Giousouf, CDU Kuzey Ren Vestfalya Yönetim Kurulu üyesi. Giousouf, CDU'nun göç politikalarında yeni bir çığır açtığı görüşünde.

Türkiye kökenli milletvekilleri arasında bir başka başarıya imza atan bir isim ise beşinci kez meclise girmeyi başaran Yeşiller milletvekili Ekin Deligöz. Deligöz partisinin aldığı kötü sonucu bir bozgun olarak tanımlıyor ve bu yüzden kendi başarısına pek sevinemediğini belirtiyor. Ekin Deligöz göçmenlerin çoğunluğunun eskiden Yeşiller'e destek verdiğini, ancak bu desteği şimdi kısmen kaybettiklerini belirtiyor.

Yeşiller'den Deligöz'ün yanısıra, partinin Eşbaşkanı Cem Özdemir 11 yıl sonra yeniden milletvekili olarak parlamentoya seçildi. Bir diğer Yeşiller milletvekili ise Berlin'den Özcan Mutlu oldu.

En çok Türkiye kökenli milletvekili olan parti ise SPD. Sosyal Demokratlardan Cansel Kızıltepe, Gülistan Yüksel, Metin Hakverdi ve Mahmut Özdemir ilk kez milletvekili olurken, SPD'nin Genel Başkan Yardımcılarından Aydan Özoğuz tekrar seçilmeyi başardı. Mahmut Özdemir 26 yaşında ve yeni meclisin en genç üyesi konumunda. Öte yandan Aydan Özoğuz, parti olarak Yeşiller'le koalisyon hedefini başaramadıklarını ve ülkede yaşayan göçmenler için planladıkları iyileştirmeleri şimdi Birlik Partileri ile yaşama geçirmelerinin zor olacağını belirtiyor.

Sol Parti'den Federal Meclis’e bu kez iki milletvekili girdi. Sevim Dağdelen üst üste üçüncü kez milletvekili seçilirken, Azize Tank ise ilk kez meclise girdi.

Genel seçimlerden sonra 630 milletvekili bulunan yeni Federal Meclis'te 11 Türkiye kökenli ile birlite toplam 34 göçmen kökenlinin yer alacağı açıklandı. Bu sayı geçen dönem 24'dü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG