Erişilebilirlik

Almanya Salgında 4. Dalgayla Karşı Karşıya


Almanya’da 100 bin nüfustaki haftalık yeni vaka sayısı, altı ay aradan sonra yeniden 130’un üzerine çıktı. Alman hükümetinin pandemiyle mücadeleden sorumlu bilimsel kuruluşu Robert Koch Enstitütüsü'nün açıkladığı verilere göre, son 24 saat içerisinde toplam 28 bin 37 vakaya rastlandı ve yeni bir rekor kırıldı. Ölü sayısı da son 24 saat içerisinde 126 olarak kayıtlara geçti.

Almanya genelinde salgının başlangıcından bugüne toplam 4 milyon 534 bin COVID-19 vakası tespit edilirken, toplam ölüm sayısı 95 bin 489 olarak belirlendi. Ülkede COVID-19 nedeniyle hayatını kaybeden Türkler'in sayısı da 2 bin 800‘e ulaştı.

Kısıtlamalar için federal ve eyalet hükümetlerinin kıstas olarak aldığı yedi günlük insidans değerinin daha iki ay önce 30 olduğunu anımsatan çok sayıda sağlık uzmanı, gerçek dördüncü dalganın şimdi başladığını savunuyor. Uzmanlar, vakaların gelecek haftalarda ve kış aylarında daha da dinamik bir şekilde artabileceği uyarısında bulundu.

Vaka sayılarının rekor düzeyde ve büyük bir hızla yeniden artışa geçmesi, aşılanmayan ya da aşı dozlarını tamamlamayan kişiler nedeniyle virüslerin aşılara direnç gösterebilecek şekilde mutasyona uğramaları ve aşıları da etkisiz kılan yeni varyantların ortaya çıkması ile açıklanıyor. Ayrıca maske zorunluluğunun hafifletilmesi, sosyal mesafenin azaltılması, kısıtlamaların kaldırılması ve kalabalık etkinliklerin yeniden başlaması da vaka sayılarının artmasına neden olan etkenler arasında gösteriliyor.

Sağlık uzmanları, kliniklerin yoğun bakım ünitelerinde Corona virüsüne bağlı tedavi gören ağır hasta sayısının bin 700’e çıkmasını büyük bir tehlike olarak tanımlarken, yoğun bakım ünitelerindeki hasta bakıcı eksikliği nedeniyle birçok hastanenin daha fazla hasta kabul edemediğini vurguluyor. Almanya Yoğun Bakım Ünitesi Çalışanları Birliği’nin verilerine göre, yoğun bakımlardaki her 3 yataktan birine, personel sıkıntısı nedeniyle hasta kabul edilemiyor.

Okullar yeniden kapanabilir

Öte yandan özellikle okullarda büyük artış gösteren vakalara dikkat çeken Federal Öğretmenler Birliği, Almanya genelinde daha önce uygulanan maske takma zorunluluğuna geri dönülmesi talebinde bulundu. 4 Ekim’den itibaren okullardaki maske zorunluluğuna son verilmesini erken alınmış bir karar olarak eleştiren birlik, aksi takdirde önümüzdeki Aralık ayında okulların yeniden kapatılmasını gerektirecek bir durum yaşanacağını öne sürdü. Birlik ayrıca 5-11 yaş arası çocuklar için de acilen aşı onayının verilmesini istedi.

Üçüncü doz tartışması sürüyor

Ülkede şu aşamada tartışılan bir konuysa, artan vaka sayılarına karşı güçlendirici nitelikteki takviye doz aşıya ihtiyaç olup olmadığı. Federal Sağlık Bakanlığı, daha önce iki kez BioNTech aşısı olan 70 yaş üstü kişiler ve sağlık çalışanlarına üçüncü doz aşının gerekli olduğunu açıklamıştı. Ülkenin en saygın sağlık ve aşı uzmanları da 12 yaş üstü herkesin üçüncü doz aşı yaptırmasından yana tavır koyuyor. Bu arada Almanya'nın en büyük ilaç firmalarından BioNTech'in kurucu ortakları olan Dr. Özlem Türeci ve Prof. Uğur Şahin, yeni varyantlara karşı geliştirilen takviye aşının yapılan ön denemelerde Corona virüsüne karşı yüzde 95,6 oranında koruma sağladığını açıkladı.

İlk aşıda da olduğu gibi mRNA bazlı takviye aşının 16 yaş üstü 10 bin kişi üzerinde denendiğini, deneme sonucunda ikinci aşıdan sonra olduğu gibi yüksek oranda etki sağlandığını ifade eden Şahin, güçlendirici aşının nüfusun büyük çoğunluğunu salgından koruyacağını ve normal yaşama geri dönülmesini hızlandıracağını söyledi. Türeci de, COVID-19’un kısa vadede kaybolmayacağını, ancak grip gibi kontrol edilebilir bir hastalık haline geleceğini belirtti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG