Erişilebilirlik

Almanya Peşmerge'ye Silah Yardımı Yapacak


Almanya böylece İkinci Dünya Savaşı sonrasında ilk kez silahlı çatışmaların yaşandığı bir kriz bölgesine silah sevkiyatı yapılması konusunda tarihsel bir adım atma kararı aldı

Alman hükümeti Irak’ta terör faaliyetlerine devam eden IŞİD'e karşı mücadele eden Kürt Peşmerge güçlerine silah yardımı yapılmasına yeşil ışık yaktı.

Başbakan Merkel daha önce öldürücü olmayan askeri teçhizat yardımı yapılacağını açıklamıştı, şimdi ise Berlin’in silah yardımına da hazır olduğunu duyurdu. Almanya böylece İkinci Dünya Savaşı sonrasında ilk kez silahlı çatışmaların yaşandığı bir kriz bölgesine silah sevkiyatı yapılması konusunda tarihsel bir adım atma kararı aldı.

Erbil bölgesinde İŞID’e karşı savaşan Kürtler’e hangi silahların gönderileceğini önümüzdeki günlerde netleşecek, ancak hükümete yakın çevreler mermi ve tanksavar roketatarlar, askeri mühimmat ve zırhlı araçların gönderileceğinden yola çıkıyor.

Almanya’daki yasalara göre silah sevkiyatı konusuda Başbakan Merkel’in yanısıra Dışişleri, Savunma, Maliye ve Ekonomi Bakanlarının oluşturduğu Federal Güvenlik Konseyi karar verebiliyor, yani Federal Meclis’in onayına gerek yok. Ancak kamuoyundan ve muhalefet partilerinden gelen itirazlar sonrasında, Başbakan Merkel yaz tatilinde bulunan meclisi silah sevkiyatı konusunu görüşmek üzere 1 Eylül’de özel oturuma çağırdı.

Söz konusu oturumda konu tartışılacak, ancak silah sevkiyatı konusunda oylama yapılmayacak. Almanya'nın neden bundan önce başka ülkelere değil de şimdi Kuzey Irak'da yaşanan gelişmelerin ardından Kürt gruplara silah yardımında bulunmayı amaçladığı sorusu gündemi belirlerken, Merkel’in partisi CDU’dan siyasetçiler askeri malzemenin yanısıra askerlerin de yollanmasını talep ediyor.

Başbakan Merkel, Almanya'nın Irak'a asker göndermeyeceğini, ancak eğitmen uzmanlar gönderilebileceğini söyledi.

Gelişmeler Alman dış politikasında bir dönüm noktası olarak değerlendirilirken, Avrupa Yezidiler Federasyonu Eşbaşkanı Ali Atalan, asker gönderme tartışmalarına paralel, silah yardımının da çeşitli soruları ortaya attığını belirtiyor ve silahların yanlış ellere geçmesinin engellenmesini istiyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00
Linki indirmek için

Konuyla ilgili yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, Almanya’da halkın yüzde 63′ü ile büyük çoğunluğu Kuzey Irak’taki Kürtler’e silah yollanmasına karşı. Stern dergisi için yapılan araştırmada, silah sevkiyatını destekleyenlerin oranı yüzde 30 olarak belirlendi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG