Erişilebilirlik

Almanya Önlemlerin Hafifletilmesi için Stratejisini Belirleyecek


Almanya’da Corona virüsü nedeniyle alınan önlemlerin daha ne kadar devam edeceği yarın belli olacak. Başbakan Angela Merkel, eyalet başbakanlarıyla telekonferans yöntemiyle bir araya gelerek önlemleri gözden geçirecek.

Medya tarafından ‘‘çıkış stratejisi’’ olarak tanımlanan kararda, Pazartesi günü Alman Ulusal Bilim Akademisi ‘‘Leopoldina’’ tarafından hükümete sunulan ve şimdiye dek uygulanan önlemleri değerlendiren rapor belirleyici olacak.

Uzmanlar önlemlerin adım adım hafifletilmesini öneriyor

Ekonomi, anayasa hukuku, psikoloji, sosyoloji ve tıp gibi alanlarda uzman 26 bilim adamının kaleme aldığı 12 sayfalık raporda, vaka sayılarındaki azalmanın sürmesi koşuluyla, normal hayata dönüş için önlemlerin adım adım gevşetilmesi öneriliyor. Sosyal mesafe ve hijyen kurallarına mutlaka uzun süre daha sıkı sıkıya uyulması gerektiğini belirten uzmanlar, sınıflarda en fazla 15 öğrencinin bulunması, derslerin farklı saatlerde yapılması ve öğrencilerin maske taşıması koşullarıyla ilkokulların hızla açılmasını tavsiye ediyor.

Raporda toplu taşıma araçlarında sosyal mesafe kurallarına uyulması ve maske şartı getirilmesi istenirken, 2 metre mesafenin sağlandığı restoranların da açılabileceği ifade ediliyor.

Robert Koch Enstitüsü okulların açılması talebine olumlu bakıyor

Corona salgını krizinde Başbakan Merkel’in danıştığı ve kamuoyunda büyük saygınlığı olan Robert Koch Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, alınan önlemler sonucunda Corona virüsünün yayılma hızının önemli ölçüde yavaşlatıldığı belirtilerek, Leopoldina’nın önerdiği gibi, okulların açılması talebine olumlu bakıldığı, ancak mesafe kuralına daha iyi uyabilecekleri için önce büyük çocukların okula başlamasının doğru olacağı bildirildi.

Enstitü Başkanı Prof. Lothar Wieler, “Başka ülkelere bakılırsa, Almanya olarak çok iyi yerdeyiz. Önlemlerimiz halkın da duyarlılığı sayesinde etkili oldu” dedi. Söz konusu açıklamalar, önlemlerin 19 Nisan’dan sonra gevşetileceği umudunu yükseltirken, Federal Ekonomi Bakanı ve Merkel’in en yakın kadrosundan Peter Altmaier, “Virüsün yayılma rakamlarını takip etmemiz gerekiyor. Hastalananların sayısını arttıracak bir karar alınmayacak. Hiç kimsenin hayatını tehlikeye atamayız” şeklindeki açıklamasıyla, beklentileri frenlemeye çalıştı.

Başkent Berlin’in Eyalet Başbakanı Michael Müller de, okulların ve küçük işletmelerin muhtemelen 4 Mayıs’ta açılacağını öne sürdü. Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre son 24 saat içinde 2 bin 82 yeni Corona vakası tespit edildi ve toplam vaka sayısı 125 bin 98 oldu. Ölü sayısıysa 170 arttı. Dün 126 kişi Corona virüsünden hayatını kaybetmişti. Almanya’da vaka sayısına oranla ölenlerin oranıysa yüzde 1,4. Corona salgını sürecinde 68 bin 200 hastanın da iyileştiği belirtildi. Bir önceki gün bu sayı 64 bin 600 olarak kaydedilmişti. İyileşenlerin sayısı ikinci günde hasta sayısını geçti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG