Erişilebilirlik

Almanya’nın Açıklamasına Ankara’dan Sert Tepki


Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Christian Wagner’in bakanlığın dünkü haftalık olağan basın toplantısında Türkiye ile Yunanistan arasında artan gerginlik konusunda gelen sorular üzerine verdiği yanıtlar, Ankara’dan sert tepkilere neden oldu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Alman sözcünün ülkemizin hava sahasını ihlal eden, anakaramız üzerinden uçuşlar gerçekleştiren ve uçaklarımızı taciz eden taraf Yunanistan olmasına rağmen, ülkemize mesnetsiz iddialar yöneltmesi kabul edilemez" dedi.

Alman sözcünün konuşmasını, "Yunanistan’ın hukuk dışı iddiaları temelindeki Türkiye aleyhinde sarf ettiği talihsiz sözleri esef vericidir" şeklinde yorumlayan Bilgiç şunları söyledi:

"Alman sözcünün ülkemizin hava sahasını ihlal eden, anakaramız üzerinden uçuşlar gerçekleştiren ve uçaklarımızı taciz eden taraf Yunanistan olmasına rağmen, ülkemize mesnetsiz iddialar yöneltmesi kabul edilemez. Alman sözcüsüne ikili ve NATO bünyesindeki Güven Arttırıcı Önlemler toplantılarına yapılan davetlere rağmen bir yıldır icabet etmeyen ve Ege’de yaşanan son gerginliği bahane ederek bu toplantıları dondurduğunu açıklayan tarafın Türkiye olmadığını hatırlatmak isteriz. Diyalog ve gerilimin azaltılması için çaba sarf ettiğini iddia eden Almanya’yı, iki müttefik arasındaki anlaşmazlıklarda taraf tutmamaya, başka ülkelerin hukuksuzluğuna alet olmamaya, ayrıca yetkisi ve sorumluluğu olmayan alan ve konularda yanlı yorum yapmamaya bir kez daha davet ediyoruz."

Alman Dışişleri, Yunanistan’la gerilimden Türkiye’yi sorumlu tutmuştu

Dün Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, Pazartesi günü Almanya’nın başkentinde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın da katılımıyla kapalı kapılar ardında yapılan yuvarlak masa toplantısı konusunda sorular geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, aralarında ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın da olduğu, ayrıca Almanya, İngiltere ve Fransa temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştiği açıklanan toplantıda neler konuşulduğu hakkında bilgi verilemeyeceğini duyurdu.

Alman hükümetinin Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan anlaşmazlıklar konusundaki tavrının ne olduğu ve Berlin’in arabulucu olarak devreye girmeyi planlayıp planlamadığı konusunda ise ayrıntılı cevap veren Sözcü Wagner, Türk tarafının açıklamalarının "bölgedeki yapıcı bir diyalog ve istikrar için faydalı olmadığını" öne sürdü. "Kullanılan şiddet yanlısı dil ve Yunan hava sahasının Türkiye tarafından ihlali bizi endişelendiriyor" diyen sözcü, "Federal hükümet partnerleriyle Doğu Akdeniz'de diyalog ve gerilimin düşürülmesinden yanadır" değerlendirmesini yaptı.

Ege’de bulunan adaların silahlandırılması konusunda gelen bir soru üzerine, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un geçen hafta yaptığı bir açıklamayı hatırlatan Sözcü Wagner, "Bakan Baerbock, Akdeniz mıntıkasında güvenlik açısından Yunanistan’a önemli bir rol düştüğünü söylemişti. Avrupa’nın güvenlik sisteminin Başkan Putin tarafından temelde sorgulandığı bir zamanda, NATO partnerleri ve Avrupalı ortaklarımız hemfikir bir şekilde birlikte hareket etmek zorundayız demişti. Sorunları gerilimi arttırarak değil, konuşarak aşmamız şart" şeklinde devam etti.

Geçen hafta içinde Türkiye ve Yunanistan'ı ziyaret etmesi beklenen Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, yurtdışı gezisinin ilk durağı olan Pakistan'da Corona virüsüne yakalanmasının ardından geziyi yarıda keserek Berlin’e dönmüştü.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG