Erişilebilirlik

Almanya Neonazi Kurbanı Göçmenleri Anıyor


Almanya Neonazi Kurbanı Göçmenleri Anıyor
Almanya Neonazi Kurbanı Göçmenleri Anıyor

Almanya'da 2000 yılından sonra aşırı sağcılar tarafından öldürülen göçmenleri anmak amacıyla Perşembe günü Berlin'de bir tören düzenlenecek, saat 12'de ise tüm ülkede bir dakikalık saygı duruşu yapılacak. Neonazilerin 2000-2009 yılları arasında 8'i Türk 9 göçmeni ve bir Alman polis memurunu öldürdüğünün ortaya çıkmasının ardından, geçen Aralık ayında eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un öncülüğünde düzenlenmesine karar verilen anma törenine Alman siyasetinin zirvesinin yanısıra, öldürülenlerin aileleri, Türk lobisinin temsilcileri ve Türkiye'den de resmi bir heyet katılıyor. Başbakan Angela Merkel'in yanısıra, Federal Parlamento Başkanı Lammert ile federal hükümetin tüm bakanlarının ve parlamentodaki partilerin genel başkanlarının törene katılması beklenirken, Türkiye'yi AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün'ün başkanlığındaki TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu heyeti ve Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu temsil edecek.

Anma törenindeki konuşmayı Wulff'un yapması planlanmıştı. Ancak istifası sonrasında Başbakan Angela Merkel'in konuşmayı yapmayı üstlendiği, Berlin'in tarihi Konzerthaus salonundaki törende konuşmanın ardından öldürülenler anısına temsili 12 mumun yakılacağı da açıklandı. Mumlardan 10'u öldürülenleri anmak için yakılırken, bir mum Almanya'da şimdiye dek Neonaziler tarafından öldürülen tüm göçmenler için yakılacak. Son mum ise, bundan sonra bu gibi olayların olmaması temennisi ile yakılacak.

Program kapsamında Johann Sebastian Bach ve Cemal Reşit Rey'in eserleri çalınacak, ayrıca Nazım Hikmet’in 'Davet' adlı şiiri Neonazi örgütünün birinci kurbanı Enver Şimşek’in çocukları tarafından hem Türkçe hem de Almanca okunacak. Öte yandan Alman Sendikalar Birliği ve Alman İşverenler Birliği'nin saat 12.00'de ülke genelinde bir dakikalık saygı duruşu ile aşırı sağcı terör kurbanları anma çağrısına ilginin nasıl olacağı merakla bekleniyor. Yetkililer, amaçlarının ırkçı saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin yakınlarının acılarını paylaşmak olduğunu, ırkçılık ve yabancı düşmanlığını şiddetle kınadıklarına dair bir işaret vermek istediklerini açıkladı.

İki Almanya'nın 1990'da birleşmesinden bu yana Neonazilerin en az 182 cinayet işlediğinden yola çıkılıyor. Irkçılıkla ilgili olayları izleyen Amedeau Antonio Vakfı ve başka kurumların raporlarına göre, ırkçı saldırlarla yaşamını kaybedenler arasında Türklerin yanısıra, eşcinseller, evsiz Almanlar ve aşırı solcular da bulunuyor. Cinayetlerin bir bölümünün arkasında 'Zwickau Çetesi' olarak bilinen Neonazilerin olduğunun ortaya çıkmasının ardından Federal Hükümet ve Federal Parlamento, geçen Kasım ayında ortak bir açıklamayla cinayet kurbanlarının yakınlarından özür diledi. Güvenlik yetkililerinin geride kalan yıllarda cinayetlerin Kürt haraç mafyasının veya Türk uyuşturucu çetesinin işi olduğunu öne sürmesini ve Neonazi olasılığını red etmesi olayın ortaya çıkmasından sonra büyük tepkiye neden olmuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG