Erişilebilirlik

Almanya Mühendis Peşinde


Yüksek kalifiye eleman sıkıntısına çare arayan Almanya’nın umudu Euro krizinden etkilenen ve işsizliğin rekora koştuğu İspanya ve İtalya oldu.

Nitekim Başbakan Angela Merkel, geçtiğimiz haftalarda bu iki ülkeye yaptığı ziyaretlerde ülkesinin özelikle mühendise ihtiyacı olduğunu vurguladı ve en az 20 bin mühendis almaya hazır olduklarını söyledi. Euro krizinden şimdiye dek en az etkilenen, hatta ihracatındaki artıştan ötürü beklenenden fazla büyüyerek, işsiz sayısını aşağıya çekebilen Almanya’nın kalifiye eleman sıkıntısı en yoğun mühendislik alanında yaşanıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
Linki indirmek için


Başta otomotiv olmak üzere inşaat, elektronik ve endüstri dallarında eğitim veren yüksek okullardan her yıl 35 bin kişi mühendis olurken, 50 bin mühendis ise emekli oluyor. Almanya’daki mühendislerin yaş ortalaması 50 ve şu anda çalışan toplam 1,2 milyondan mühendisden 450 bini 2025 yılına gelindiğinde emekli olacak. Alman Mühendisler Birliği’nin verilere göre, en az 50 bin olarak tanımlanan ve sürekli artan mühendis açığı Almanya’ya yıllık 20 milyar Euro maddi zarara mal oluyor.

Alman İş Bulma Kurumu İspanya’nın yanısıra İtalya ve Portekiz’de kurduğu bürolarla orada işsiz durumda olan mühendisleri ülkeye çekmek isterken, Almanya'ya bu yılın ilk dört ayında en az 25 bin İspanyolun kalifiye eleman olarak geldiği belirtiliyor.

Öte yandan hükümet bu sayıyı daha da yükseltmek için internetten geniş kapsamlı bir bilgilendirme ve reklam kampanyası başlattı. Ancak AB ülkelerinden belli bir süre için gelen kalifiye elemanların sorunun uzun vadeli çözülmesine katkı sağlayamayacağını vurgulayan uzmanların sayısı çok kabarık.

Doğum oranlarındaki düşüklük nedeni ve yaşlanma nedeniyle ekonomik zararın ileride daha da derinleşebileceğini ifade eden Türk işadamı Nihat Sorgeç, kalifiye eleman açığının geride kalan dönemde burada yaşayan Türk kökenlilerle bağlantılı yanlış eğitim politikalarından kaynaklandığını belirtiyor.

Bu arada Federal Hükümet uzman ve sanayi çevrelerinin yıllardır dillendirdikleri bir talebi sonunda yaşama geçirdi ve yüksek tahsilini Almanya'da yapan yabancı öğrencileri burada tutmak için koşulları geçen Nisan ayında biraz olsun yumuşattı. Ayrıca Almanya dışından alınan yüksekokul ve meslek diplomalarının tanınmasını kolaylaştıran denklik yasası da yürürlüğe girdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG