Erişilebilirlik

Almanya Mısır Konusunda Temkinli


Almanya Mısır Konusunda Temkinli
Almanya Mısır Konusunda Temkinli

Mısır'da yaşanan olaylara başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinin temkinli açıklamalarla tepki vermesi dikkati çekti. Ancak örneğin Almanya’da kamuoyu ve basın, siyasetçilerin Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek karşıtlarından yana tavır alması konusunda baskıyı arttırıyor.

Mısır’daki ayaklanma konusunda başkent Berlin’de ilk günlerde tam anlamıyla sessizlik hakim oldu. AB’nin dış politikalar konusunda da belirleyici gücü olarak tanımlanan Almanya, Mısır’daki gelişmelerle bağlantılı Mübarek’e karşı ya da ondan yana erken tavır koymak yerine gidişatı beklemekten yana seçim yaptı.

Kahire’nin savaş alanına dönmesi ve ülkede iç savaş çıkabileceği yönündeki kaygılar sonrasında sessizliğini bozan Berlin, ilk kez Mübarek’e mesafeli yaklaşmaya başladı ve Mısır’da ‘yeni demokratik bir dönem’ başlaması gerektiğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle geçen yıl usulsüz şekilde yapıldığı öne sürülen seçimlerin yenilenmesini, 508 sandalyeli yeni parlamento ile birlikte vakit geçirmeden yeni bir yönetimin de belirlenmesini istedi.

Başbakan Merkel konuyla ilgili doğrudan açıklama yapmazken, sözcüsü Alman hükümetinin Mısır’da demokratik bir döneme geçişi arzuladığını açıkladı. Başbakanlık ve Dışişleri Bakanı’nın açıklaması Alman basınındaki yorumlarda ‘yetersiz’ olarak tanımlanırken, Berlin’in Mısır konusunda taktiksel tavır aldığı, ülkedeki demokrasi hareketini kalpten desteklemediği yazıldı.

İsrail’in eski Berlin Büyükelçisi Avi Primor, Almanya’nın Mübarek’i yıllardır bölgede güvenilir bir ortak olarak gördüğünü ve özellikle İsrail’e olan yaklaşımından dolayı desteklediğini anımsatıyor. Mübarek’in Almanya ve diğer Batılı devletler tarafından aşırı İslamcı akımları bastıran lider olarak tanımlandığını savunan Primor, Mübarek sonrasında Mısır ve İsrail arasındaki barışın tehlikeye girebileceği görüşünde.

Mübarek rejiminin ölüm-kalım savaşı verdiği belirten Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Almanya uzmanı Can Ünver, Başbakan Merkel’in Arap ülkeleri ile olan ekonomik ilişkileri de hesaba katarak, açık ve somut tavır almaktan kaçındığını belirtiyor.

Mısır, Almanya’nın Arap ülkeleri arasında en önemli ticari ortaklarından biri. Kriz yılı 2009’da Mısır’a 3,5 milyar Euro değerinde ihracat yapan Almanya son yıllarda Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i de sıklıkla ağırladı. Mübarek, 2004 ve 2010 yıllarında da Almanya’da ameliyat oldu.

Öte yandan Avrupa Birliği’nin Cuma günü Brüksel’de yapılacak zirvesinde Mısır konusunun gündeme gelmesi ve Başbakan Merkel’in bu konuda bir açıklama yapması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG