Erişilebilirlik

Almanya Meclisi'nde 1915 Oylaması Ertelendi


Almanya federal meclisinde, Yeşiller Partisi tarafından verilen ‘Ermeni soykırımının tanınması’ ile ilgili önergenin oylanması sürpriz bir şekilde ertelendi.

Geçen yıl konuyla ilgili iddiaların 100. yılında Cumhurbaşkanı Gauck ve Federal Meclis Başkanı Lammert, yaşananları ‘soykırım’ olarak nitelemiş, 24 Nisan 2015’de Federal Meclis’te yapılan özel oturumda mecliste grubu bulunan dört siyasi partinin temsilcileri ‘Ermenilerin kaderi, 20’nci yüzyıla damgasını vuran katliam, etnik temizlik ve soykırım tarihine bir örnektir.’ şeklindeki bir metinde uzlaştıktan sonra, son şeklini vererek resmileştirmesi için önergeyi parlamentonun Dış İlişkiler ve İnsan Hakları Komisyonu’na sevk kararı almıştı.

Geride kalan 10 ay içinde komisyondan ortak bir karar çıkmamasını eleştiren muhalefetteki Yeşiller Partisi, yeni bir girişim ile geçen yıl Federal Meclis’te varılan ilk uzlaşının ‘100 yıl önce Ermenilere soykırımı hatırlama ve anma’ başlığı ile kabul edilmesini önerdi.

Bugün gerçekleşen oylama öncesinde söz alan Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir, Merkel hükümetinin konuyla ilgili tavrını sert sözlerle eleştirerek, hükümetin ‘soykırım’ önergesini dışpolitik nedenlerden meclis gündemine getirmediğini ve bu konuda ‘Almanya'nın gündemini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dikte etttiğini’ iddia etti.

Birlik Partileri adına söz alan Peter Uhl, CDU ve CSU’nun 1915 yılında yaşananları ‘soykırım’ olarak yorumlandığını, ancak Almanya’nın tarihi sorumluluğundan ötürü Türkiye’nin iç meselelerine karışmamayı tercih ettiğini söyledi. Uhl Yeşiller partisinin, önergeyi mülteci krizinin doruk noktasında gündeme getirerek Türkiye ile diplomatik kriz çıkarmayı hedeflediğini öne sürdü ve konunun tüm partilerin paylaşacağı bir metin halinde gelecek 24 Nisan’da oylamaya alınmasını teklif etti.

Dış İlişkiler ve İnsan Hakları Komisyonu’nun ortak bir metinde uzlaşamamasını ‘kaçırılmış bir fırsat’ olarak tanımlayan SPD’den Dietmar Niethar, partisinin 7 Mart’ta yapılacak AB-Türkiye Zirvesi öncesinde “bu kadar hassas bir konuyu mecliste oylamanın, yanlış bir zamanlama” olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Yaklaşık bir saat süren oturum sonrasında sürpriz bir şekilde tekrardan söz alan Cem Özdemir, önergenin bugünkü oturumda oylanmasından vazgeçtiklerini ve konuyla ilgili teklifi geri çektiklerini açıkladı. Özdemir, önümüzdeki haftalarda tüm partilerin temsilcilerinin bir araya gelerek ‘soykırım’ başlığı altında ortak bir metinde uzlaşacağını ve en geç 24 Nisan’da meclisin onayına sunulacağını umut ettiğini söyledi.

Meclis’te ‘İltica Paketi’ oylaması

Federal Meclis’in gündemindeki bir diğer konu Federal Hükümet’in İkinci İltica Paketi’nin oylanması oldu. Pakete, oylamaya katılan 429 milletvekili ‘evet’, 147 vekil ‘hayır’ derken, yeni uygulamaya göre geçici sığınma ile Almanya’da kalanlara aile birleşiminde iki yıl bekleme şartı getiriliyor. Ancak bu konunun muhalefet partileri tarafından Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre mülteci çocukların anne babalarına kavuşmaları engellenemiyor. Paket kapsamında hükümet, Fas, Tunus ve Cezayir’den gelen göçmenleri iki hafta içinde sınır dışı edebilmek için ‘güvenli ülke’ ilan edecek. Ayrıca kesinleşmiş sınır dışı kararı olan ve sınır dışı uygulamasını geciktirmek için doktor raporu alanlara yönelik ‘sadece çok ağır hastalıklar’ koşulu getirildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG