Erişilebilirlik

Almanya “Mali Birlik” Uzlaşmasına Tepkili


Almanya “Mali Birlik” Uzlaşmasına Tepkili
Almanya “Mali Birlik” Uzlaşmasına Tepkili

Brüksel'de geçen hafta yapılan AB zirvesinde, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin birliğin yapısında radikal değişiklikler içeren önerisi ve bundan sonra ‘mali birlik’ oluşturulması konusunda varılan uzlaşmanın yankıları sürüyor.

Bugün Berlin’de Federal Meclis’te bir konuşma yapan Angela Merkel, AB zirvesinin sonuçlarını “Yeni bir Avrupa’nın başlangıcı” olarak tanımladı. Euro Bölgesi'nin borç krizinin aşılması ve ‘mali birlik’ sağlanması için bölge üyesi 17 ülke ile bölgeye üye olmayan AB üyesi 9 ülkenin bir araya gelmesini ve yeni bir AB anlaşmasının oluşturulması konusunda uzlaşmayı tarihi bir karar olarak yorumlayan Merkel, İngitere’nin bu konudaki yaklaşımına üzüldüğünü, ancak ülkenin bundan sonra da AB üyesi kalmaya devam edeceğine inandığını açıkladı.

Avrupa'nın organizasyonunun yeni baştan yapılandığını savunan Merkel, bu sürecin ve Euro’nun krizinin bir gecede çözülemeyeceğini, tersine çok uzun bir süre alabileceğini ve halkın zorlu bir döneme hazırlıklı olması gerektiğini de söyledi. Gözlemciler tarafından, Noel öncesinde Alman toplumuna sesleniş olarak yorumlanan konuşmasında Merkel, Euro’nun ve Almanya’nın içinde bulunduğu dönemin bir şans olarak değerlendirilmesi gerektiğini de vurguladı ve AB’nin bu sancılı dönemi atlattıktan sonra daha da güçleneceğini savundu. Merkel’in bu sözleri özellikle ekonomi çevrelerine yönelik bir mesaj olarak değerlendirildi.

Bu arada Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble Alman bankalarının gelecekte zor duruma düşmesi olasılığına karşı kurtarma fonlarının 400 milyar Euro'ya çıkarılmasının planlandığını doğruladı. Son günlerde finansal çevreler ikinci en büyük Alman bankası olan Commerzbank’ın iflasın eşiğine geldiğini ve bunu önlemek için kısa vadeli devlet yardımına ihtiyacı olacağına dair tahminlerde bulunmuştu.

Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası TD-İHK Yönetim Kurulu üyesi Bahattin Kaya, Merkel’in AB konusundaki tavrının ve alınan mali tedbirlerin uzun vadeli değerlendirilmesi ve sürecin doğru okunması gerektiğini savunuyor.

Bu arada yeni bir kamuoyu araştırmasına göre, Almanya’da halkın yüzde 33'ü AB'nin dağılacağına inadığını, yüzde 46'sı da Almanya'nın AB dışında yer alması durumunda durumunun daha iyi olacağını ifade etti. AB üyeliğinin Almanya için olumlu olduğunu söyleyenlerin oranı ise şimdiye kadarki en düşük oran olan yüzde 45’e indi.


XS
SM
MD
LG