Erişilebilirlik

Almanya Çifte Vatandaşlığın Yolunu Kısmen Açtı


Türkiye kökenlileri en geç 23 yaşına girdiklerinde iki vatandaşlıktan birini bırakmaya zorlayan ‘Opsiyon Modeli’ kaldırılacak. Ancak uzmanlar 30-40 yıldır Almanya’da yaşayan yüzbinlerce Türk vatandaşına bu yasanının avantaj sağlamadığını söylüyor

Almanya’da geçen sonbaharda yapılan genel seçimler sonrasında en çok tartışılan siyasi konuların başında gelen ve Türkiye kökenli göçmenleri çok yakından ilgilendiren çifte vatandaşlık konusunda koalisyon ortakları sonunda uzlaştı.

Buna göre Türkiye kökenli gençleri en geç 23 yaşına girdiklerinde iki vatandaşlıktan birini bırakmaya zorlayan ‘Opsiyon Modeli’ bu yıl içinde kaldırılacak.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile Sosyal Demokrat Adalet Bakanı Heiko Maas partilerinin aylardır tartıştıkları konu üzerinde mutabakat sağladıklarını duyurdu. SPD, Birlik Partileri ile koalisyon için ‘Opsiyon Modeli’nin kaldırılmasını koşul olarak sunmuştu.

Ancak uzlaşma, Türk vatandaşı olanların Alman vatandaşlığını da almalarını yine belli koşullara bağlıyor. Gençlerin çifte vatandaşlığı alabilmeleri için Almanya’da 21 yaşına kadar düzenli olarak en az 8 yıl yaşamış olmaları veya en az 6 yıl okula gitmiş olmaları veya da bir meslek diploması almış olmaları şartlarını yerine getirmeleri gerekiyor.

İlgili daireler, yasaya göre seçim yapması öngörülen kişilerin 21 yaşına basınca çifte vatandaşlık kriterlerini sağlayıp sağlamadıklarına bakacak ve karar verecek.

Muhalefet partileri Yeşiller ve Sol Parti ile Türk lobisinin temsilcileri yeni yasa tasarısının hayal kırıklığına yol açtığını duyurdu. Beklentileri tam anlamıyla karşılamayan bir husus yaşları ilerlemiş insanların konumu.

Tasarıyı değerlendiren uzmanlar 30-40 yıldır Almanya’da yaşayan yüzbinlerce Türk vatandaşına bu yasanının hiçbir avantaj sağlamadığı konusunda hemfikirler.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
Linki indirmek için
Söz konusu uzlaşıyı ‘Hiç memnun edici değil’ sözleriyle değerlendiren Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, yasa taslağında dile getirilen ön şartları eleştirdi ve vatandaşlık yasasının herhangi bir şart koşulmadan düzenlenmesini talep etti.Federal Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı SPD’li Aydan Özoğuz ise, ‘Hedefe çok yaklaştığımız için sevinçliyim.’ Şeklinde görüş belirtti ve gençlere ‘bu ülkeye aitsiniz’ sinyalinin verilmediğini savundu.

Yeni tasarının önümüzdeki Nisan ayında Federal Meclis’e sunulması bekleniyor. Kabul edilmesi durumunda yasanın geriye dönüşümlü olarak 1 Ocak 2014’den itibaren yürürlüğe girmesi planlanıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG