Erişilebilirlik

Almanya İslam'dan Korkuyor


Almanya İslam'dan Korkuyor
Almanya İslam'dan Korkuyor

Avrupa’da İslam ve diğer dinlere bakışı konu alan bir araştırma Almanya açısından çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Almanlar diğer Avrupalı toplumlara göre İslam’a çok daha mesafeli gözle bakıyor.

Cami tartışmaları, terör şüphesi, başörtüsü krizi, Müslümanların toplumu sömürdükleri iddİaları...Almanya aylardır İslam’ı ve İslam ile ilgili bir dizi konuyu gündeminin birinci sırasında tutuyor. Berlin’de Cumhurbaşkanı’nın yanısıra, hükümet ve partilerin de dahil olduğu tartışmalar, Federal Banka Yönetim Kurulu eski üyesi Thilo Sarrazin’in 1 milyonun üzerinde satan ‘Almanya kendini yok ediyor’ adlı Türk ve İslam karşıtı kitabının piyasaya çıkmasından bu yana semboller, önyargılar ve genellemeler üzerinden yürütülüyor, toplumda İslam korkusu körükleniyor. Bu açıdan bugün Berlin’de tanıtılan ve bazı Avrupa ülkelerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, Almanların İslamiyet'e diğer ülkelerden daha korkuyla bakmaları pek şaşırtmıyor. Almanya’nın yanısıra, Hollanda, Portekiz, Danimarka ve Fransa’da toplam 5000 kişinin görüşleri alınarak Münster Üniversitesi tarafınden yapılan araştırmaya göre, Almanların yüzde 66’sı İslam hakkında olumsuz bir görüşe sahip, bu oran Hollanda’da sadece yüzde 38, Fransa’da ise yüzde 44. İslam’ın hoşgörülü olduğunu söyleyenlerin oranı, Almanya’da yüzde 5, Danimarka, Portekiz, Fransa ve Hollanda'da yüzde 20'nin üzerinde. Yüzde 92’si İslam dininin agresif bir yapısı olduğunu düşünen Almanların yüzde 70’i de cami inşaatlarına karşı. Bu oran aşırısağcı ve sağ popülist partilerin çok daha güçlü olduğu Hollanda, Fransa ve Danimarka gibi ülkelerde sadece yüzde 30 civarında. Araştırmayı yapan uzmanlar Almanya ile ilgili sayıları ‘dramatik’ olarak tanımlayarak, bu durumu İslam’la bağlantılı konuların medyada ve siyasetçiler arasında sürekli sorun olarak gösterilmesi ile gerekçelendiriyorlar. Alman Ekonomi Birliği Başkanı Bülent Tulay’da Alman medyası ve politikacılarının İslam üzerinden siyaset yaptığı görüşünde.

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, bundan bir süre önce ‘İslamiyet de Almanya'ya ait’ şeklinde görüş bildirmiş, çeşitli gazete ve dergiler Wullf’u bu sözlerinden ötürü adeta eleştiri bombardmanına tutmuştu. Öte yandan Almanya'da cami ve İslami kurumlara saldırılarda artış gözleniyor. Merkezi Köln'de bulunan Almanya İslam Konseyi'ne mektup içinde domuz kulağı gönderildi. Berlin’de ise son üç hafta içinde iki cami yakılmak istendi. Berlin'de yaşayan Türkler için çok önemli bir konumda olan tarihi Berlin Şehitlik Camisi’ne dördüncü kez yakılma girişiminde bulunuldu.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG