Erişilebilirlik

Almanya IŞİD'le Nasıl Tanıştı?


Almanya terör örgütü IŞİD'le ciddi anlamda 2014’de tanıştı. O zamana kadar daha çok Orta Doğu kaynaklı dış haberlerden takip edilen ve bilinen örgüte Almanya’dan katılanların sayısının artması sonrasında güvenlik birimleri ve siyaset IŞİD’i ülke için tehdit olarak görmeye başladı. Daha öncesinde IŞİD'in Almanya'da kendi örgütlenmesi bulunmadığı, ancak Selefiler gibi dolaylı ya da doğrudan IŞİD'e destek veren gruplar olduğu biliniyordu.

Mart 2014’de Almanya’dan IŞİD’e o zamana kadar yaklaşık 300 kişinin katıldığını açıklayan Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, terörle mücadele konusunda somut bir adım attı ve örgütün ülkedeki tüm olası faaliyetlerini yasakladı. Karara göre, IŞİD propagandası yapmak, gösterilerde bayrak ve sembollerini taşımak ve örgüt adına para toplamak gibi tüm faaliyetler ceza yasasına alındı. Yasağın boyutu sosyal medyadaki propaganda çalışmalarını da kapsıyordu. Güvenlik birimleri IŞİD’in özellikle sosyal ağlar üzerinden örgüte yeni militan kazandırdığını sürekli vurguluyor.

Bu ilk önlem paketinden sonraki aylarda da IŞİD ve IŞİD’e artan katılım Almanya gündeminin en önemli maddelerinden biri haline dönüştü. 2014’ün sonuna kadar IŞİD'e Almanya'dan katılan militan sayısı 450’yi bulurken, Alman hükümeti ve istihbarat birimlerinin Türkiye’nin IŞİD’le yeterli mücadele etmediği ve Türkiye üzerinden IŞİD’e gidiş ve dönüşleri engellemediği iddiaları iki ülke arasında gerilime ve yoğun diplomatik trafiğe neden oldu. Federal hükümet, Alman vatandaşlarının Türkiye’ye sadece kimlik kartıyla da giriş-çıkış yapabilmesi nedeniyle, 2015 yılının başında IŞİD’e katıldıklarından şüphelendiği kişilerin pasaportlarına el koyma kararı aldı. İçişleri Bakanı bu uygulamayla radikal İslamcılar’ın pasaport ve kimliklerini kullanarak Türkiye’ye, oradan da Suriye’ye seyahatlerini engellemeyi hedeflediklerini açıkladı. Federal hükümet IŞİD ve benzer terör örgütlerine katılmak amacıyla yapılan seyahatleri ve seyahat girişimlerinin cezalandırılmasını öngören yasayı da kabul etti. Suriye ve Irak'taki terör gruplarıyla bağlantılı olan şüpheliler hakkında geçen Aralık itibariyle açılan soruşturma ve dava sayısı 350'ye yükseldi.

Uzun bir süre Suriye ve Irak’ta hakimiyet alanını genişleten IŞİD ile mücadelenin Birleşmiş Milletler'in yetkisiyle sürdürülmesinin doğru olduğunu savunan ve bu nedenle askeri operasyonlara katılmayan Almanya, Paris’e yönelik terör saldırılarının ardından bu tutumundan vazgeçti. Merkel hükümeti 2015’in son haftalarında Suriye'ye IŞİD'le mücadele için 6 tornado keşif uçağı, bir fırkateyn, bir yakıt ikmal uçağı ve bin 200 asker gönderilmesine yeşil ışık yaktı. Almanya Ocak ayından bu yana İncirlik hava üssünde konuşlanan altı keşif uçağıyla koalisyon ortaklarının Suriye ve Irak'taki operasyonlarına destek oluyor.

Almanya’nın IŞİD’e karşı askeri operasyonlara verdiği destek, ülkede terör saldırısı korkusunun artmasına neden oldu. Alman kamuoyu bu kararın Almanya'yı terör örgütünün hedefi yapabileceğini tartışırken, Federal Emniyet Dairesi BKA, IŞİD'in Almanya'yı hedef alabileceği ya da yurtdışındaki Alman hedeflerine yönelik intikam saldırıları gerçekleştirebileceği uyarısında bulundu. Alman yetkililer özellikle IŞİD saflarına katılanların Irak ve Suriye'de askeri eğitim aldıklarına dikkat çekiyor ve militanların Almanya’ya döndükten sonra büyük risk oluşturacaklarını vurguluyor.

13 Ocak tarihinde İstanbul’da yapılan ve 11 Alman vatandaşının ölümüne sebep olan terör saldırısının arkasında IŞİD’in olduğu şeklindeki açıklamalar Alman kamuoyundaki korkuların daha da artmasına neden oldu. Geleneksel olarak Şubat ayının başında yapılan faşing ve karnaval eğlenceleri ve kitlesel spor etkinlikleri büyük güvenlik önlemleri altında gerçekleşirken, istihbarat servisleri İslamcı terör tehlikesiyle ilgili karamsar bir tablo çizmeyi sürdürüyor. Radikal İslamcı terörü konu alan değerlendirmelerde, Suriye ve Irak’tan dönen IŞİD militanları Almanya'da iç güvenlik için büyük bir tehlike olarak tanımlanıyor ve her an farklı boyut ve yoğunlukta saldırılarla bu tehlikenin gerçeğe dönüşebileceği öne sürülüyor.

Alman istihbarat teşkilatının son verilerine göre Almanya’dan gidip Suriye ve Irak’taki cihatçı gruplara katılanların sayısı 800’den fazla. Eldeki bilgilerden faydalanarak radikal İslamcılar’a katılanların profilini çıkaran bir araştırmada, IŞİD’e katılanların büyük bir çoğunluğunu 21-25 yaş aralığındaki erkeklerin oluşturduğu ve militanların yüzde 60’ının Alman pasaportu bulunduğu tespit edilmiş. IŞİD’e katılanların yüzde 89’u erkek, yüzde 11’i ise kadın, ayrıca her altı kişiden biri, sonradan İslam dinine geçenlerden oluşuyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:43 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG