Erişilebilirlik

Almanya İncirlik'ten Ayrılık Planlamasına Başladı


Türkiye'nin Alman parlamenterlere ziyaret izni vermediği İncirlik Üssü'den Alman ordusunun ayrılmasına ilişkin planlama süreci başladı.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, bugünkü açıklamasıyla Türkiye ile Almanya arasında İncirlik Üssü konusunda uzlaşmaya varılamadığını yeniden teyit etti.

Işık, Alman ordusunun İncirlik'ten ayrılma takviminin tamamen Almanya'nın planlamasına bırakıldığını söyledi. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ile telefonla son durumu görüştüğünü kaydeden Işık, "Almanya'ya 'Siz kendi planlamanızı yapın' dedik. 'Türkiye'nin acelesinden dolayı DEAŞ ile mücadele zarar gördü' noktasına getirmeyiz biz.'Türkiye bize baskı yaptı da biz DEAŞ ile mücadeleye ağırlık veremedik' gibi bir argümanı biz ortaya koydurmayız" dedi.

Işık, Almanya Savunma Bakanı’na, görüşmesinde Türkiye olarak Alman parlamenterlere yapılacak ziyarete neden karşı olduklarını bir kez daha anımsattığını ifade etti. Işık, "Alman Savunma Bakanı ile DEAŞ’la mücadeleyi aksatmayacak bir yer değişikliği konusunda mutabakatımız var. Bunu artık kendileri planlasınlar. Kararı kendileri aldılar. Şunu söyledik, 'Bu kararın alınmasına neden olan konuları lütfen tekrar değerlendirin. FETÖ ile mücadelede Türkiye'nin hassasiyetini, TSK'ya ihanet etmiş ve kaçak pozisyonda olan kişilere siyasi sığınma hakkı vermek gibi konular Türk kamuoyunda çok ciddi tepki oluşturdu. Bu konuları lütfen tekrar değerlendirin' dedik. Türkiye olarak hiçbir zaman Almanya ile ilişkilerimizin gerilmesini istemeyiz ama Almanya'nın da Türkiye'nin hassasiyetlerine dikkat etmesini bekleriz" diye konuştu.

Darbe girişimi yeniden mümkün mü?

Bu arada Milli Savunma Bakanı, geçen yıl 15 Temmuz günü yaşanan darbe girişimi benzeri bir gelişme olacağına ilişkin iddiayı da yorumladı. Işık, "Ben artık bu FETÖ'nün Türkiye'de sistematik bir darbe yapacağına kesinlikle inanmıyorum. Böyle birgüçleri yok. Bireysel birtakım girişimlerde bulunabilirler ama ülkede bir darbe yapma gücüne kesinlikle sahip değiller. Burada teenniyi elden bırakmamak gerekiyor ama olayı bir paranoyaya da götürmemek gerekiyor. Elbette teenniyi elden bırakmamamız gerekiyor. Ama bu hain terör örgütünün artık TSK'da bir darbeyapacak gücünün olmadığını kesinlikle söyleyebilirim" dedi.

Işık, ayrıca Şırnak'da 13 subayın ölümüne neden olan helikopter kazasını da değerlendirdi. Işık, "Harita Genel Komutanlığımızın işlediği bütün yükseltileri, maniaları, elektrik hatlarını tablet bilgisayarlara aktaracağız ve bunu portatif olarak, GPS de takıp helikopterlere hemen vereceğiz. Bunu önümüzdeki en geç üç ay içinde tamamlamayı hedefliyoruz. En geç üç ay içinde tüm helikopterlerimizde pasif helikopter engel tanıma sistemi hazır olacak. Diğer yandan da bunu helikopterin kendi ekranına aktaracak çalışmayı da başlattık. Onu da ASELSAN, daha önceden zaten tecrübesi var. Bu noktada bir de bir kanun değişikliği yapmayı hedefliyoruz" bilgisini verdi.

Almanya Türkiye ile neden uzlaşamadı?

Alman ordusunun unsurları, İncirlik’in yanı sıra Konya ve Kahramanmaraş'taki askeri üslerde de görev alıyor. Almanya Anayasası uyarınca Alman ordusu, hükümete değil parlamentoya bağlı bulunuyor ve bu nedenle yurt dışındaki askeri faaliyetleri de Alman Parlamentosu denetliyor. Bu kapsamda, Alman parlamenterlerce Ocak ayından itibaren İncirlik Üssü'nün ziyareti gündemdeydi. Ancak Türkiye, Alman parlamenterler arasında PKK terör örgütü ile Fethullah Gülen grubuna yakın veya destekçisi konumunda isimler olduğu gerekçesiyle bu ziyarete karşı çıktı.

Son olarak Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, 5 Mayıs'ta Ankara'yı ziyaret etti Ancak Türkiye ile uzlaşı arayışları sonuçsuz kaldı. Gabriel, o gün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında, Türkiye'nin iç siyaseten verdiği karar sonucu Alman ordusunun İncirlik'ten ayrılmak durumunda olduğunu açıklamıştı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz güçlü” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG