Erişilebilirlik

Almanya İle İncirlik Gerginliği Tırmanıyor


Alman milletvekillerinin İncirlik Hava Üssü’nde görev yapan federal ordu askerlerini ziyaret etmeleriyle ilgili kriz gündemde kalmaya devam ediyor. Nitekim Federal Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuyla ilgili son sözlerini sert şeklide eleştirdi ve Türkiye’nin tutumunu değiştirmemesi durumunda Alman askerlerinin İncirlik'ten çekileceği tehdidinde bulundu.

Türkiye’nin ziyaret izniyle, Alman Parlamentosu’nun Ermeni soykırımı kararı arasında bağlantı kurmasını anlayamadığını söyleyen Steinmeier, bu konudaki görüşünü Çavuşoğlu'na ilettiğini de açıkladı.

“İncirlik'te görev yapan Alman askerlerinin görev süresinin uzatılması isteniyorsa, Alman vekillerin üssü ziyaret etmelerinin sağlanması gerekiyor,” diyen Steinmeier, aksi takdirde Aralık ayında tezkerenin uzatılmayacağı mesajını verdi.

Dün konuyla ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İncirlik ziyaretine izin için Almanya’nın Ermeni soykırımı konusunda adım atması gerektiğini savunarak, “Bizim tarihimizle hadsiz şekilde oynayanların bizim özel bölgelerimizi ziyaret etmesine izin vermeyiz,” diye konuşmuştu.

Alman Federal Meclisi’nin 2 Haziran’da aldığı soykırım kararının ardından Türkiye, bir grup Alman milletvekilinin Temmuz ayında İncirlik’e yapmak istedikleri ziyarete izin vermemiş, bu karar iki ülke arasında diplomatik krize neden olmuştu.

Öte yandan Steinmeier’in partisi Sosyal Demokrat SPD’nin savunma politikaları sözcüsü Rainer Arnold da, ziyaret izninin çıkmaması halinde partisinin İncirlik’le ilgili tezkerenin uzatılması için oylamada onay vermeyeceğini, ayrıca Türkiye’nin hava savunmasına destek vermek için Alman AWACS keşif uçaklarının gönderilmesine de karşı tavır koyacağını duyurmuştu.

Koalisyon ortağı SPD’nin Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann ise izin tartışmasında Türkiye’ye mühlet vererek, “Alman milletvekilleri Ekim ayına kadar İncirlik’e gidemedikleri takdirde askerlerin geri çekilmesini bekliyoruz,” dedi.

Geçen hafta Alman basınında çıkan haberlerde, Alman Savunma Bakanlığı’nın askerlerini İncirlik’ten çekme planlarını devreye soktuğuiddia edilmiş, İncirlik’teki uçak ve askeri personelin Ürdün'deki Amman hava üssüne veya Kıbrıs’a kaydırılması üzerinde ciddi hazırlıklar olduğu öne sürülmüştü.

Başbakan Angela Merkel, Pazar akşamı Alman ARD televizyonuna verdiği röportajda, İncirlik krizine dolaylı olarak değinerek, “Uluslararası ilişkilerde birbirinizle konuşmak yerine birbiriniz hakkında konuşursanız bu diplomaside çoğu zaman iyi sonuçlar ortaya çıkarmaz,” dedi. Başbakan Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Temmuz ayında Varşova’da yapılan NATO zirvesinde milletvekillerinin İncirlik’e ziyaret talebini gündeme getirmiş, ancak o görüşme sonuçsuz kalmıştı. Erdoğan‘ın, Merkel’den “Meclis’in Ermeni soykırımı kararı hükümetin tavrı değildir” diye kamuoyuna açıklama yapmasını istediği ve ancak bu şartla İncirlik Üssü için izin verebileceklerini söylediği basına yansımıştı.

İncirlik Üssü’nde halen 240 Alman askeri görev yapıyor ve NATO operasyonları kapsamında, “Recce” adı verilen yüksek çözünürlüklü kameraları ile IŞİD hedefleri üzerinde keşif uçuşları yapan altı Tornado tipi savaş jeti bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG