Erişilebilirlik

Almanya'da Türkiye’nin AB Üyeliği Konusunda Görüş Ayrılığı


Hükümet ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi, Avrupa Birliği üyesi olamayacağının Ankara’ya dürüstçe söylenmesi gerektiğini savunuyor

Almanya'da hükümet ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik süreci ve müzakerelerde yeni bir faslın açılması ihtimali konusunda kardeş partisi konumundaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU ile görüş ayrılığına düştü.

CSU Genel Sekreteri Alexander Dobrindt, Başbakan Angela Merkel ve hükümete Türkiye’ye karşı net bir tavır koyması çağrısında bulundu ve ‘Türkiye’nin AB’ye tam üye olamayacağı Ankara'ya açıkça söylenmeli’ dedi.

Dobrindt, Merkel ve Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’yi kastederek Federal Hükümet’in son zamanlarda Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik olumlu mesajlar vermesini ‘tümüyle yanlış’ bir tavır olarak niteledi ve yeni bir fasıl açılmasının da sonuçta hayal kırıklığı yaratacak beklentiler uyandıracağını öne sürdü. ‘Türkiye’ye daha dürüst davranılması’ gerektiğini belirten CSU Genel Sekreteri ayrıca AB’nin genişlemesi gibi önemli konularda ülkede referandum yapılmasını taleplerini yineleyerek, konunun seçim malzemesi olacağı yönünde de mesaj verdi.

Hristiyan Sosyal Birlik'ten Federal Milletvekili Johannes Singhammer ise Türkiye’de din özgürlüğü alanındaki kısıtlamalara dikkat çekerek müzakerelerin dondurulması veya tamamen bitirilmesi gerektiğini açıkladı. Türkiye’de din özgürlüğünün verilen tüm sözlere rağmen güvence altına alınmadığını dile getiren ve din özgürlüğünü insan hakları ile ilişkilendiren Singhammer, Alman hükümetinin Türkiye ile yürütülen üyelik müzakerelerinde yeni bir başlık açılmadan önce din özgürlüğünde ne ölçüde ilerleme sağlandığına bakması gerektiğini söyledi.

CSU’nun bu sert tepkisine Almanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Michael Georg Link’in bir gazete yayınlanan ve ‘Federal Hükümet AB'nin Türkiye ile sürdürdüğü üyelik müzakerelerinin canlandırılmasından yana ve yeni bir faslın da en kısa zamanda açılamasını destekliyor’ şeklindeki sözlerinin neden olduğu tahmin ediliyor.

Alman Dışişleri Bakanlığı’na yakın çevreler, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile 9 Mayıs’da Berlin’deki görüşmesinde konuyu ele aldığını ve muhtemelen ‘bölgesel politika’ faslının Haziran ayında açılması konusunda hemfikir olduklarını aktarmıştı.

Başbakan Angela Merkel de Şubat ayında Türkiye'ye yaptığı ziyarette ‘Kuşkularım olmasına rağmen bir parça ilerlememiz için yeni bir başlık açılmasından yanayım’ diye konuşmuştu. Türkiye’nin AB ile olan müzakere süreci 35 fasıl üzerinden değerlendiriliyor. Bugüne kadar 35 fasıldan 13'ü müzakereye açıldı ve bunlardan sadece ‘bilim ve araştırma’ başlığı kapatılabildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG