Erişilebilirlik

Almanya İki Önemli Seçime Hazırlanıyor


Almanya’da gelecek yıl çok önemli iki seçim var. Önce Şubat ayında Almanya’nın 12’nci cumhurbaşkanı seçilecek. Henüz kesin tarih saptanmamış olsa da, muhtemelen Eylül ayında Federal Meclis seçimleri yapılacak.

Federal seçimler için Başbakan Angela Merkel’in tekrar aday olup olmayacağını önümüzdeki ay partisinin kurultayında açıklaması beklenirken, cumhurbaşkanı arayışı devam ediyor.

Hükümetin büyük kanadı Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU), şu andaki Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un yerine gelecek yeni cumhurbaşkanı adayı konusunda henüz bir karar alamadılar. Başbakan Merkel ile kardeş parti CSU’nun Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Horst Seehofer’in kafalarından geçen aday adayları, şu ana kadar olumlu yanıt vermediler.

Nitekim CDU’lu Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert’in ismi Cumhurbaşkanlığı adaylığı için öne çıksa da, Lammert kesinlikle aday olmayacağını ve önümüzdeki dönem siyasetten ayrılacağını açıkladı.

Federal Savunma Bakanı ve CDU Genel Başkan Yardımcısı Ursula von der Leyen’in adı da Birlik Partileri’nin adayı olarak çok sık geçiyor. CDU/CSU partileri bir kadın siyasetçiyi aday gösterdikleri takdirde muhalefetteki Yeşiller’in oylarını da alabileceklerinden yola çıkıyorlar, ancak siyasi kaynaklardan yapılan analizler Leyen’in cumhurbaşkanı değil, Merkel’in ardından başbakan olmak istediğini ortaya koyuyor. Leyen daha önce Aile Bakanı, ardından da Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı olarak görev yapmıştı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise, Federal Dışişleri Bakanı Frank- Walter Steinmeier’i hükümetin ortak adayı olarak göstermek için bastırıyor.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, “Steinmeier herkesin üzerinde anlaşabileceği ve makama yakışacak iyi bir cumhurbaşkanı olur,” diyerek dışişleri bakanının aday olabileceğini açıkladı.

Muhafazakar kanat, SPD’li bir ismin cumhurbaşkanı seçilmesinin, genel seçimlerde CDU/CSU açısından yanlış bir sinyal olacağını düşünüyor.
O yüzden de ortak aday olarak Steinmeier’e “Hayır” diyen CDU/CSU’lu politikacıların sayısı gün geçtikçe artıyor. 11 yıldır dışişleri bakanı olarak görev yapan Steinmeier, itibarlı olduğu kadar çok popüler bir politikacı. Uzun yıllar kamuoyu yoklamalarında “en sevilen politikacı” çıkan Angela Merkel birinciliği iki yıldır Federal Frank-Walter Steinmeier'e kaptırmış durumda. Ancak son olarak SPD’nin Steinmeier önerisine, Sol Parti, “Hayır” dedi. Sol Parti, SPD ve Yeşiller’le başka bir ortak aday üzerinde anlaşmaya da hazır olduklarını belirtti.

Berlin’in siyasi kulislerinde “sürpriz aday” olarak sıklıkla adı geçen bir diğer isim ise Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schauble. 1990 yılında uğradığı bir saldırı sonrasında felç olan ve o zamandan bu yana tekerlekli sandalye kullanan ülkenin en başarılı siyasetçilerinden Schauble’yi birçok kişi aday olması için ikna etmeye çalışıyor. Ancak Schauble maliye bakanı olarak hayatından memnun olduğunu ve cumhurbaşkanlığı koltuğuna sıcak bakmadığını söylüyor.

İktidardaki partilerin genel başkanları geçen hafta sonunda biraraya gelerek, aday kim olabilir sorusunu görüştüler ancak toplantı başarısızlıkla sonuçlandı ve liderler ortak bir karara varamadılar. Hükümet ortaklarının Cuma günü yeniden buluşacakları tahmin ediliyor. Cumhurbaşkanı, 630’u Federal Meclis milletvekili ve 630’u da eyaletlerin gücüne göre dağıtılmış 630 temsilciden oluşan toplam bin 260 Federal Kurul üyesi tarafından seçiliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG