Erişilebilirlik

Almanya: Hıristiyan Demokratlar Eyalet Seçimlerinde Yara Aldı


Almanya: Hıristiyan Demokratlar Eyalet Seçimlerinde Yara Aldı
Almanya: Hıristiyan Demokratlar Eyalet Seçimlerinde Yara Aldı

Almanya’nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da yapılan seçimler ülkedeki siyasi dengenin değişmesine neden oldu.

Kuzey Ren Vestfalya’daki eyalet parlamentosu seçimi adeta Federal Parlamento seçimi havasında yapıldı. Bunun nedeni eyaletteki 150 bini Türk kökenli olmak üzere toplam 13 milyon seçmen sayısının Almanya'daki seçmenlerin toplamının yüzde 22'sini oluşturması. Seçim sonuçlarına göre, 2005 seçimlerinde yüzde 44,8 ile iktidar olan Hıristiyan Demokrat Parti CDU yüzde on civarında oy kaybıyla yüzde 34,6 oy alabilirken, Sosyal Demokrat Parti SPD yüzde 34,4 oy kazandı. Yeşiller oylarını neredeyse ikiye katlayarak yüzde 12,4’e çıkarttılar, seçimin gerçek galibi oldular. CDU'nun koalisyon ortağı liberal FDP oyların yüzde 6,5'ını aldı, ancak yüzde 14,6 oy aldığı federal genel seçimlere oranla büyük bir gerileme yaşadı. Sol Parti’de yüzde 5,4 oy oranı ile parlamentoya girmeyi başardı. Pro-NRW ve NPD gibi ırkçı partiler yüzde 5 beş barajının çok altında kalırken, Müslüman kökenlilerin kurduğu Yenilik ve Adalet Partisi’de gerekli oranda oy alamayarak meclise giremedi. Seçim sonuca göre, SPD ve Yeşiller 181 milletvekilinden 92’sini kazanarak koalisyon için gereken çoğunluğa ulaştı. 4 milyon göçmen kökenlinin yaşadığı eyalette son dört yılda hükümette olan CDU-FDP çoğunluğunu yitirirken, SPD’nin Başbakan adayı Hannelore Kraft Yeşiller Partisi ile birlikte iktidara talep olduklarını duyurdu. Yeşiller’den eyalet milletvekili seçilmeyi başaran Arif Ünal, SPD ile görüşeceklerini, ancak diğer partilerle de konuşmaya hazır olduklarını açıkladı.

Bu arada Sol Parti’den Özlem Demirel’de eyalet parlamentosuna girmeyi başarırken, SPD’den Tayfun Kelek ve diğer adayların durumunun günün akışı içinde netleşmesi bekleniyor.

Ülke çapında son günlerde çetin tartışmalara neden olan Yunanistan’a mali yardımın Hristiyan Demokratların aldığı büyük yenilgiye neden olarak gösteriliyor. Eyalet seçiminin sonucu Berlin’de Başbakan Angela Merkel için uyarı olarak yorumlanırken, seçim sonucu Merkel’in liberal Hür Demokrat Parti ile koalisyon hükümetinin hareket alanını iyice daraltacak bir durum olarak tanımlanıyor. Hristiyan Demokratlar ve Liberaller Eyaletler Meclisi’ndeki çoğunluğunu kaybederken, bundan sonra Federal Meclis’te kabul edilen yasa tasarılarını kolaylıkla yasalaştıramayacak ve Sosyal Demokratların vetosuyla karşılaşacak yada pazarlık masasına oturmak zorunda kalacak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG